Vozači iz Srbije i Hrvatske će u obje zemlje prolaziti naplatne postaje na autocestama bez čekanja

Autor: Josipa Ban , 13. srpanj 2023. u 14:49
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Vozači iz Srbije i Hrvatske od rujna će u obje zemlje prolaziti naplatne postaje na autocestama bez čekanja, predviđeno je memorandumom koji su u četvrtak u Beogradu potpisali direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i Hrvatskih autocesta Boris Huzjan.

“Svi oni koji imaju srpske tagove moći će bez ikakvih problema prolaziti naplatne postaje u Hrvatskoj, a sa hrvatskim tagovima bez čekanja u Srbiji”, izjavio je srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić, koji je nazočio potpisivanju Memoranduma.

Podsjetio je da su Srbija i Sjeverna Makedonija početkom srpnja pokrenule proces integrirane naplate između tih dviju zemalja, što već pokazuje rezultate.

Vesić očekuje da će taj projekat s Hrvatskom dokazati da dvije zemlje “zajednički mogu rješavati probleme i kreirati budućnost” te da će u idućem razdoblju raditi na novim zajedničkim projektima.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ukazao je na značaj suradnje, posebno u rješavanju konkretnih problema.

“Počinje se rješavati na prvi pogled manje važni problemi, poput integrirane naplate cestarine, koji su zapravo značajni građanima”, rekao je Žigmanov, ocijenivši da će na taj način protok usluga, robe i ljudi biti znatno olakšan.

HAC: Nakon FBiH ovo je drugi memorandumu o regionalnoj suradnji na području prometne infrastrukture 

Iz Hrvatskih autocesta, pak, objavili su na mrežnim stranicama da su potpisali s JP „Putevi Srbije“ Memorandum o poslovnoj suradnji  s ciljem unapređenja i jačanja zajedničke suradnje u području razvijanja suvremene mreže autocesta, interoperabilnosti elektronske naplate cestarine, sigurnosti na autocestama i zaštite okoliša.

U priopćenju dodaju da je, nakon potpisane suradnje s JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, ovo drugi Memorandum o regionalnoj suradnji na području prometne infrastrukture.

“Ovim Memorandumom otvara se put kojim se definira buduća suradnja kroz unaprjeđenja i razmjene iskustava u području primjene tehnologija, softverskih rješenja i programa, razmjenu usvojenih informacija i dokumenata, u području projektiranja, građenja, upravljanja i održavanja autocesta. Memorandum je temelj za uvođenje interoperabilnosti eletroničkih sustava naplate cestarine”, stoji u današnjem priopćenju Hrvatskih autocesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close