Voljatel kupio kabelske televizije Kerman i AntenaJD

Autor: Bernard Ivezić , 20. lipanj 2011. u 22:00

‘Želimo postati drugi najveći kabelski operater u Hrvatskoj’, poručuje šef Voljatela Boris Levenski koji za ovu godinu planira dvoznamenkasti rast prihoda

Telekom Voljatel, koji je s lanjskim prometom od 83,4 milijuna kuna prema Fini ušao na popis 10 najvećih telekomunikacijskih kompanija u Hrvatskoj, preuzeo je dvije kabelske televizije Kermana i sesvetsku Antenu JD. Boris Levenski, predsjednik Uprave grupe Voljatel ističe da su u pregovorima o kupnji još jednog kabelskog operatera u Šibeniku. “Želimo postati drugi najveći kabelski operater u Hrvatskoj. Isprva nismo mislili da je za to potrebno kupovati kabelske operatere, već smo im nudili partnerstvo, odnosno usluge interneta i telefonije na njihovim mrežama”, kaže Levenski.

Od partnera do konkurenta
Najveći kabelski operater u Hrvatskoj je B.net koji je nastao upravo kroz spajanja i preuzimanja manjih kabelskih operatera. Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije B.net ima dvije trećine od ukupno 187.000 korisnika kabelske televizije u Hrvatskoj. Prije desetak dana austrijska energetska kompanija Bewag prodala je Vipnetu B.net za 93 milijuna eura. Manje je pak poznato da je prije te akvizicije B.net, kako se neslužbeno doznaje u branši, pokušao kupiti Voljatel. Levenski to nije želio komentirati. Kaže tek da su krajem ožujka B.netu prodali svoj dio zajedničkog ugovora prema kojem je Voljatel B.netu pružao infrastrukturu i podršku za korisnike telefonije.

“Zbog toga smo se preorijentirali na posao s kabelskim operaterima i pokrenuli vlastitog operatera u tom segmentu Terrakom”, kaže Levenski. Nije želio govoriti o broju korisnika Terrakoma dok se, pojašnjava, ne završi konsolidacija preuzetih tvrtki ali i same grupe Voljatel. “Danas se naše poslovanje sastoji od tri tvrtke od kojih Voljatel pruža usluge za poslovne korisnike te veleprodaju u glasovnom i podatkovnom segmentu, Terrakom je kabelski operater koji nudi napredne triple-play usluge a Tekton promocije, je tvrtka koja se bavi poslom call centra”, kaže Levenski. Dodaje da grupa ima 35 radnika. Prema Fini lani je Voljatel zabilježio rast prihoda od 178,9 posto te je uz HT, Vipnet, Odašiljače i veze te B.net jedini veći telekomunikacijski operater u Hrvatskoj koji je zabilježio dobit. Voljatelova neto dobit prije oporezivanja lani je iznosila 7,9 milijuna kuna po čemu je profitabilniji od B.neta.

Vlastita mreža
“Za ovu godinu planiramo dvoznamenkasti rast prihoda nakon troznamenkastih stopa rasta prethodne dvije godine, a i tijekom prošle godine investirali smo 10 milijuna kuna što je oko 12 posto prihoda naše grupe”, kaže Levenski. Prema tehničkim karakteristikama Terrakom konkurira većim operaterima na području Zagreba i Kutine. Ima vlastitu i o Hrvatskom telekomu neovisnu infrastrukturu s kojom pokriva 60.000 kućanstava. Mrežu mu čini više od 100 kilometara optičkih kablova i preko 500 kilometara hibridne optičko-koaksijalne mreže.

Novi vlasnici

Otkupili tvrtku od Tuš grupe
Vlasnici Voljatel grupe su Andrej Kalanović, Igor Tatarević i Boris Levenski. Riječ je mahom o menadžerima koji su prije tri godine management buyoutom od grupe Tuš, najbogatijeg Slovenca Mirka Tuša, preuzeli vlasništvo nad Voljatelom te uložili u razvoj i širenje poslovanja.

60.000 korisnika pokrivaju mrežom

83,4 milijuna kuna prihod u 2010. godini

7,9 milijuna kuna bruto dobit

Komentirajte prvi

New Report

Close