Volimo internet, ali bržu digitalizaciju koče slaba povezanost i spora država

Autor: Ana Blašković , 23. listopad 2018. u 22:00
Na konferenciji je sudjelovao i ministar Horvat /Robert Anić/PIXSELL

Napredak za samo jedno mjesto po DESI indeksu znači rast produktivnosti po radniku od 50.000 eura.

Digitalizacija, proces u kojem smo među najlošijim zemljama u Europi, na 22. mjestu, nužna je za cijelo društvo, ali je nezaobilazna za domaće tvrtke žele li uspješno konkurirati stranima, moglo se čuti na Forumu Inicijative triju mora pod nazivom Ususret digitalnoj budućnosti u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

"Digitalizacija je sredstvo, a ne cilj. Ona iz korijena mijenja način poslovanja, u konačnici i profitabilnost. Taj proces za svaku tvrtku znači nešto drugo i svaka kompanija koja provodi digitalnu transformaciju poslovanja mora dobro razmisliti što joj to konkretno donosi. Personalizacija je ključni aspekt procesa, a ono što mora biti cilj svakog pokušaja digitalizacije poslovanja jest dodavanje nove vrijednosti", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Dodao je da će i to udruženje do početka 2020. dovršiti prvu fazu projekta digitalne komore. Među 28 država članica Unije Hrvatska je po indeksu digitalizacije (DESI) na 22. mjestu. Iako se građani internetom koriste više od prosjeka, a i poduzeća spremno uvode digitalne tehnologije, najveći izazov je loša povezivost gdje smo na predzadnjem mjestu. Iako više od pola milijuna građana koristi sustav e-građani (više od europskog prosjeka) nije ostvaren napredak u pružanju tih usluga. Dobre rezultate ostvarujemo u pogledu otvorenih podataka i usluga e-zdravstva.  Među onima koji zaostaju u digitalizaciji čak je šest zemalja sudionica Inicijative triju mora koju politički podupire predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

 

47 posto

današnjih poslova zamijenit će umjetna inteligencija

Nestanak papirnatih računa
"Digitalna pismenost presudna je za aktivno sudjelovanje građana u sve više povezanom i međuovisnom društvu. Primarni cilj mora biti osiguravanje jednostavnog i otvorenog pristupa digitalnih platformi svim građanima, uz pretpostavku jednake pokrivenosti brzim internetom svih područja, urbanih i ruralnih", naglasila je. Ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat u obraćanju okupljenima najavio je izradu strategiju digitalne transformacije do kraja godine te obećao da uvođenjem e-računa od srpnja iduće godine nestaju papirnati računi.

Osvrnuvši se na važnost ICT-ja kao nositelja digitalne transformacije, rekao je da je to sektor koji zapošljava više od šest milijuna Europljana, stvara 4 posto BDP-a te više od 580 milijardi eura dodane vrijednosti. "Vrlo je važno promoviranje istraživačkih projekata jer oni vode do inovacija, a značajan dio njih je upravo u ICT sektoru. Bez digitalizacije naše gospodarstvo neće biti sposobno odgovoriti na izazove tržište", kazao je Horvat. Poručio je malim i srednjim poduzetnicima, koji tek trebaju krenuti u digitalnu transformaciju, da im u tome od pomoći mogu biti EU fondovi.

50.000 eura po radniku
Važnost digitalizacije ilustrira računica da napredak za samo jedno mjesto na ljestvici po DESI indeksu znači rast produktivnosti po radniku od 50.000 eura, kazao je potpredsjednik za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša u HGK Tomislav Radoš. Prema njegovim riječima podaci su osnovni resurs u novo doba što mijenja sve, uključujući i religiju. "Nova religija je 'dataizam'. Čak 47 posto trenutnih poslova je pod velikim rizikom da će biti zamijenjeni umjetnom inteligencijom u idućih 20 godina, posebice niže kvalificirana zanimanja. Teško je predvidjeti kako će se tržište razvijati pa se posljedično i teško pripremiti za njega", kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close