Vode na meti hakera – udar na kritičnu infrastrukturu

Autor: Josipa Ban , 03. listopad 2023. u 22:00
Hrvatske vode uspjele su tijekom ponedjeljka osigurati alternativan način poslovanja/D. Višnjić/PIXSELL

Iz Hrvatskih voda ističu da je napad počeo u nedjelju iza 21 sat te da rade na njegovom otklanjanju.

Računalni serveri Hrvatskih voda od nedjelje su pod hakerskim napadom. Iz Hrvatskih voda ističu da je napad počeo u nedjelju iza 21 sat te da rade na njegovom otklanjanju.

Napad na računalni sustav, doznajemo, zaposlenicima Hrvatskih voda, a kojih je više od tisuću, onemogućuje pristup dokumentima, a time i rad.

Doduše iz Hrvatskih voda kažu da su tijekom ponedjeljka uspjeli napraviti reorganizaciju te osigurati alternativan način obavljanja posla. Zbog napada građani neće trpjeti štetu jer Hrvatske vode ne posluju izravno s potrošačima.

Problema neće biti niti s institucionalnim plaćanjima jer su ona već obavljena, a sreća je u nesreći što trenutačno nemamo problema s poplavama, a kojima upravljaju Hrvatske vode. Inače, u Hrvatskim vodama nedavno su obilježili 147 godina postojanja.

Napad je prijavljen Zavodu za sigurnost informacijskih sustava, podnesena je i kaznena prijava, a u rješavanje problema uključena je i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA).

Inače, prema europskoj direktivi NIS napad na Hrvatske vode može se okarakterizirati i kao napad na kritičnu infrastrukturu. Ovaj ransomware napad dokaz je krhkosti informatičkih sustava te sve češćih kibernetičkih napada.

Javnosti najpoznatiji napadi do sada su oni na Inu, A1 i Hrvatski autoklub (HAK). Vlatko Košturjak, tehnički direktor tvrtke Diverto, specijalizirane za pružanje informacijske zaštite, kaže da se takav napad može dogoditi i kompanijama koje ulažu u informacijsku sigurnost, no upozorava da je važno ulagati i u otkrivanje napada, kao i u njihovo uklanjanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close