Voće i povrće u svibnju skuplje za više od 5%

Autor: Jadranka Dozan , 19. lipanj 2023. u 22:00
Najveće poskupljenje bilježi se kod povrća koje je danas čak 25% skuplje nego na početku godine/E. Elveđi/PIXSELL

Najnoviji podaci kažu da je vrijednost te košarice u svibnju iznosila 975,30 eura ili 0,6% više nego u travnju.

Otkako je zbog uvođenja eura u lanjskom rujnu uvedena obveza dvojnog iskazivanja cijena (do kraja 2023.) državni statističari mjesečno prate i kretanje maloprodajnih cijena odabranih stotinjak proizvoda i usluga (78 roba i 25 usluga).

Najnoviji podaci kažu da je vrijednost te košarice u svibnju iznosila 975,30 eura ili 0,6% više nego u travnju. Približno tolika bila je i ukupna mjesečna inflacija. No, u okviru nadziranja maloprodajnih cijena više od polovice vrijednosti “košarice” odnosi se na dvije stavke – dopunsko zdravstveno osiguranje i semestar tečaja stranog jezika, pa one umnogome daju ton i zbirnoj slici.

Prošli mjesec najveća poskupljenja bilježe se kod odabranog voća (4) i povrća (12) koje je u svibnju u prosjeku poskupjelo za 5,1 odnosno 5,2%. Odabrani proizvodi iz kategorije Riba i riblji proizvodi u odnosu na travanj poskupjeli su 3,8%, a desetak vrsta proizvoda iz skupine kruha i proizvoda od žitarica za 1,8%.

Jaja i pet vrsta mesa i mesnih proizvoda koji su obuhvaćeni snimanjem cijena u svibnju bilježe porast cijena od prosječno 1,6%. I u odnosu na kraj 2022., kao i u odnosu na početaka dvojnog iskazivanja cijena, najveće poskupljenje bilježi se kod povrća koje je danas čak 25% skuplje nego na početku godine, dok su mu prema prvim iskazivanjima cijena i u kunama i u eurima (u lanjskom rujnu) cijene više za 20%.

Nasuprot tome, primjerice, odabrana tri proizvoda iz kategorije ulja i masti danas su jeftinija nego tada, i to za 8,5 posto odnosno za 5,3 posto.

Košarica od spomenutih stotinjak proizvoda i usluga krajem 2022. stajala je 947 eura ili 28 manje nego danas, a početkom dvojnog iskazivanja cijena bila je jeftinija za 30 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close