Vlast u istarskom gradu predlaže zabranu alkohola i kretanja u toplesu na plažama, kazne su paprene

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2023. u 09:40
Foto: Pixabay

“Nitko neće kažnjavati nikoga ako se sunča i pije pivo, ali opijanje i razbijanje na plažama u noćnim satima ne može biti dozvoljeno”, kazao je gradonačelnik.

Iako je tek u javnom savjetovanju, prijedlog Odluke o redu na pomorskom dobru Grada Pule izazvao je žestoke političke reakcije. I dok neki smatraju da je riječ o uobičajenim propisima kojima bi se uveo red, u stranci Možemo! smatraju da je predložena odluka dokaz da Pula ima svjetonazorski vrlo konzervativnu gradsku vlast koja “želi mijenjati uobičajeni način života sredine koja je u okvirima Hrvatske oduvijek bila progresivna” te da gradonačelnik Pule Filip Zoričić uvodi moralnu policiju. Prema predloženoj Odluci, naime, i na prirodnim i na uređenim plažama te ostalim dijelovima pomorskog dobra zabranjuje se konzumiranje alkoholnih pića, osim “kada se te površine temeljem odobrenja nadležnog tijela koriste kao terasa za pružanje ugostiteljskih usluga”.

A osim što Puljanke i Puljani, prođe li prijedlog gradske vlasti, više neće moći donijeti svoje, recimo, pivo na plažu i popiti ga nakon kupanja, osim u ugostiteljskom objektu, po istom prijedlogu, prođe li javno savjetovanje, neće moći i na uređenim, ali isto tako i na prirodnim plažama kretati se “bez kupaćeg kostima ili dijela kupaćeg kostima. Osim ako se radi o plaži koja je određena kao nudistička.”
Za sve koji se ne budu pridržavali propisanih mjera, naravno budu li izglasane, slijede novčane kazne, i to u iznosu od 600 do 1300 eura, a među predloženim mjerama je i ona da se na pomorsko dobro mogu postaviti kamere, piše Večernji.
“Svi mi koji živimo na moru znamo da su predložene odluke pretjerane. Svi koji poznaju Pulu znaju da ima jako malo uređenih prirodnih plaža. A mnoge plaže su nam međusobno udaljene jedna od druge i braniti ljudima da njima na popiju svoje piće ili da se sunčaju u toplesu, gdje ih gotovo nitko i ne vidi, apsurdno je”, kaže Dušica Radojčić, zastupnica Možemo! u Gradskom vijeću Pule i bivša šefica Vijeća.

U Možemo! smatraju i da će Pula, ako prijedlog prođe, još jednom zbog apsurdnih zabrana postati grad slučaj, očito aludirajući na odluku gradonačelnika Filipa Zoričića s početka godine kojom je zabranio koncert u pulskom Domu sportova jer mu se ne sviđa turbofolk.

“Moja je dužnost biti otvoren prema svima, a u javnom prostoru, dok sam ja gradonačelnik, promovirat ćemo i čuvati identitet građanske, europske i mediteranske Pule, sa svim njezinim bogatim multikulturalnim i multietničkim vrijednostima”, objašnjavao je tada odluku o zabrani cajki u gradskim prostorima gradonačelnik Zoričić.

Za napade koji, prvenstveno iz Možemo!, sada dolaze prema njemu, a tiču se prijedloga Odluke o redu na pomorskom dobru, Zoričić kaže kako je riječ o nečemu što je tek u javnom savjetovanju i kako u Možemo! jako dobro znaju da mogu dati i svoje prijedloge na sve predloženo. Kaže i kako sve što je predloženo i što im smeta imaju i drugi gradovi uz obalu, poput Makarske, Vodica, ali i da predloženo nije “mrtvo slovo na papiru” te kako će se mnoge stvari do izglasavanja odluke sigurno i mijenjati i korigirati.

“Svako ljeto na plažama imamo tone i tone smeća i razbijenih boca i to je, primjerice, bio motiv zbog kojeg smo predložili zabranu alkohola. Nitko neće kažnjavati nikoga ako se sunča i pije pivo, ali opijanje i razbijanje na plažama u noćnim satima ne može biti dozvoljeno”, kazao je Zoričić koji je zaključio i kako predloženo nema nikakve veze s konzervativnim načinom vođenja grada, za što ga optužuju iz Možemo.

Komentirajte prvi

New Report

Close