Vlasnik lanca ljekarni kupio Paromlinsku

Autor: Marija Crnjak , 04. lipanj 2018. u 12:59
Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Tvrtka osnovana u svibnju novi vlasnik prostora Zabe, koja se i sama iznenadila tako visokom ponudom.

Novi vlasnik devastiranog objekta Zagrebačke banke u Paromlinskoj je zagrebački poduzetnik Josip Baričević, vlasnik lanca ljekarni, bivši poslovni partner Branka Perkovića i bivšega generala Ivana Čermaka.

Objekt na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zagrebu, Baričevićeva tvrtka Energius Loci osnovana polovicom svibnja kupila je od Zagrebačke banke za čak 75,4 milijuna kuna, na dražbi održanoj prošlog ponedjeljka na Općinskom sudu  u Novom Zagrebu, iznosom iznenadivši i samog ovrhovoditelja, Zabu koja je u objekt ušla nakon sloma Stipić grupe. U sektoru ističu da se radi o top transakciji u metropoli, koja bi u narednom razdoblju mogla ubrzati revitalizaciju čitavog kvarta smještenog između Glavnog kolodvora i Gradskog poglavarstva. 

"U investiciju sam odlučio ući jer smatram da se radi o sjajnoj lokaciji koja mi se jako sviđa, zbog čega i ponuđeni iznos smatram prikladnim. Ako postupak prođe bez iznenađenja i žalbi i krenemo u projekt, očekujem da će se priključiti drugi zainteresirani investitori", poručio nam je u petak kratko Baričević, ne želeći komentirati hoće li mu se u Paromlinskoj pridružiti i Čermak, s kojim je bio u partnerstvu u njegovim tvrtkama Crodux Derivati i Crodux Derivati Dva. Novoizgrađeni objekt neće smjeti prelaziti sadašnje gabarite, neće smjeti biti viši od četiri nadzemne etaže.   Vjerojatno će biti kombinacija trgovačkog i poslovnog centra u kombinaciji s hotelskim i ugostiteljskim sadržajima, no Josip Baričević zasad ne želi iznositi planove, sve dok ne prođe cijela procedura, uključujući i potrebni rok za eventualne žalbe na ishod dražbe.

"U investiciju sam odlučio ući jer smatram da se radi o sjajnoj lokaciji koja mi se jako sviđa, zbog čega i ponuđeni iznos smatram prikladnim.  Ako postupak prođe bez iznenađenja i žalbi i krenemo u projekt, očekujem da će se priključiti drugi zainteresirani investitori,", poručio nam je u petak kratko Baričević, ne želeći komentirati hoće li mu se u Paromlinskoj pridružiti i bivši general Čermak, s kojim je bio u partnerstvu u njegovim tvrtkama Crodux Derivati i Crodux Derivati Dva.

Josip Baričević u ljekarnički biznis u Hrvatskoj je ušao 1996. godine, njegove Ljekarne Baričević imaju šest apoteka u Zagrebu i jednu u Glini, no nije se ograničio samo na ljekarnički biznis. Bio je suosnivač građevinske tvrtke Centar Projekt s Brankom Perkovićem, poznatim po razvijanju projekta Green Gold u Radničkoj, od 2013. do 2014. član društava Ivana Čermaka, ali i dioničar veledrogerije Medika. Ivan Čermak nije bio dostupan da nam odgovori hoće li se pridružiti svom partneru i u ovom projektu, što bi se moglo uklopiti u njegove najave ulaganja u turizam, pogotovo ako se u Paromlinskoj realizira i neki butique hotel.

Kako je poznato, Čermak je nakon kupnje Tankerkomerca  najavio velika ulaganja u energetiku i turizam, od najmanje 56 milijuna eura,doduše tada je spominjao samo Zadarsku županiju, jer je prvenstveno mislio na Marinu Zadar koju će u narednom razdoblju pokušati dobiti u koncesiju. Puno je mogućih opcija za objekt koji se gradio od 1962. do 1964. za potrebe Komunalne banke, imao dvije dogradnje, zadnju 1986. godine, a zadnjih šest godina zjapi prazan i devastiran.

Kad je Zagrebačka banka zgradu 2012. godine prodala Stipić grupi, današnjem Konos Constructionu za gotovo 12,5 milijuna eura, u planu je bila realizacija projekta kojeg je osmislio studio 3LHD. Kako je građevinska tvrtka Zlatka Stpića u međuvremenu dospjela u tešku financijsku situaciju te pokrenula proces predstečajne nagodbe, objekt se "vratio" Zabi koja je na ovoj dražbi nastupila kao vjerovnik odnosno ovrhovoditelj.

"Projekt Paromlinska" koji je sama banka od 3LHD-a naručila kako bi budućem investitoru pokazala potencijal lokacije, odmah uz okretišta autobusa ZET-a i gradske uprave, predviđao je izgradnju trgovačkog centra s autobusnim terminalom, podzemnom garažom i uredskim prostorima, a čitav projekt planirali su na šest katova, te je uključivao i dio susjednog parkinga. Taj projekt po svemu sudeći neće ići, ili će se prilagoditi postojećim zahtjevima struke, budući da se radi o središnjoj gradskoj osi koja podrazumijeva očuvanje vizurnog koridora prema katedrali. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Zbog čega je iz poslovnog životopisa izostavljen podatak da je g. Baričević prije ulaska u “zdravstvenu djelatnost” bio uspješni vlasnik pizzerije. Inače, svaka pohvala na novom poslovnom pothvatu. Sigurnije je i isplatljivije ulagati u nekretnine, nego s Medikom u Agrokor.

Objekt na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zagrebu, Baričevićeva tvrtka Energius Loci osnovana polovicom svibnja kupila je od Zagrebačke banke za čak 75,4 milijuna kuna …

Ispituje li Porezna uprava, PNUSKOK, USKOK; DORH, porijeklo imovine tek osnovane tvrtke???

Od kuda novci, čak 75.400.000 kuna tvrtki koja je tek osnovana i počela s radom???

To bi moralo zanimati i ministarstvo gospodarstva – osnovana polovicom svibnja, a već zaradila 3/4 milijuna kuna???
Takav “recept” za uspjeh trba svakoj Hrvatici i Hrvatu

A tko se ovdje navodi – bivši zastavnik jugovojske, a dana ugledni bogataš.

Pa neka mi netko ovdje napiše da se u bivšoj državi nije moglo obogatiti

Kako se može uopće biti vlasnik lanca ljekarni, ako u otvaranju ljekarni nema slobodne konkurencija?

Ili je lik bahata bu-ala koja se razmeće novcem koji je stekao bez truda, i samo nam pokazuje koliko nas brutalno gule na preskupim lijekovima – ili je s Bandićem ispod stola već dogovorio novi neboder. Tko još u Zagrebu išta ulaže a da se unaprijed ne dogovori s Bandićem?

Sad sam čekamo da bandistanski “urbanisti” ustvrde da u stvari katedrala kvari vizuru Zagreba i da ne treba narušavati imresivnu viziju Velike Pogane Vlake, s neboderima u Strojarskoj, Mandaličinoj i sad na Paromlinu.

Zagreb ima sve uvjete da postane urbanistički najprimitivniji veći grad na svijetu.

ajde da vidimo sto ce tu nastati.

New Report

Close