Vlada Vilu Idolu poklonila Porečko-pulskoj biskupiji

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2017. u 10:20
FOTO: Thinkstock

Porečko-pulska biskupija u subotu je od Hrvatske Vlade dobila austrougrasku Villu Idolu u Puli s pripadajućom gospodarskom zgradom i zemljištem, sveukupno 5016 četvornih metara, ukupne vrijednosti nešto više od 19,7 milijuna kuna.

Na maratonskoj sjednici Vlade u Kninu, donijeta je odluka kojom se, u konačnici, Villa Idola, kojom sad upravlja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), daruje Porečko-pulskoj biskupiji za smještaj biskupskih ureda.

Formalno, riječ je o davanju prethodne suglasnosti na tu transakciju – odlučeno je da će HZMO prvo bez naknade prenijeti vlasništvo na Republiku Hrvatsku, odnosno Ministarstvo državne imovine, te da će na kraju Hrvatska austrougrasku vilu sa zemljištem i gospodarskom zgradom prenijeti u vlasništvo Porečko-pulske biskupije. Vrijednost poklonjenih nekretnina od 19,7 milijuna kuna procijenjena je po sudskom vještaku – a kako stoji u odluci – uračunat će se u naknadu za oduzeta dobra koja nije moguće vratiti pravnim osobama Katoličke crkve, sukladno Ugovoru zaključenom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima. Konačnu darovnicu Katoličkoj crkvi potpisat će predsjednik Vlade, a bit će potpisana u Svetvinčentu 23. kolovoza, piše Glas Istre.

Vila Idola izgrađena je 1914. godine za potrebe princeze Eleonore von Habsburg i njenog supruga Alfonsa von Klossa. Austrijski par napušta Pulu 1918. godine kada Vilu Idolu preuzima poznati vlasnik rudnika boksita Antonio Crljenica.

Uspostavom jugoslavenske vlasti 1947 godine i Crljenica napušta vilu, koja prelazi u državno vlasništvo i postaje Dom za starije i nemoćne osobe sve do 2011. godine. Vila Idola registrirana je u Registru kulturnih dobara RH, a od 1. siječnja 2012. godine vlasništvo nad zgradom stekao je HZMO. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tko ili kome se sada pere novac. Pokloni ne idu bez uzvraćene vrijednosti.

Prodaja je gnjavaža, puno papira i dokumenata i još po ovoj vrućini…. Taj tko je poklonio dobio je masnu proviziju i to je to.

New Report

Close