Vlada smanjuje parafiskalne namete za 330 milijuna kuna i diže plaće za 6.000 policajaca

Autor: Poslovni.hr/H , 28. travanj 2016. u 16:03
Foto: Thinsktock

Svim ministarstvima dan je rok do 3. svibnja da dostave popis parafiskalnih nameta koje planiraju smanjiti ili ukinuti u ovoj godini, dodao je.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o osnivanju povjerenstva za uređenje sustava neporeznih davanja i njihovo smanjenje, kojem će na čelu biti ministar financija Zdravko Marić, a u njegovu sastavu predstavnici još deset ministarstava.

Smanjivanje nameta za 330 milijuna kuna

Zadaća je tog povjerenstva analizirati postojeće podatke iz Registra neporeznih davanja i utvrditi popis onih koji će se ukinuti ili smanjiti u idućem razdoblju, odnosno utvrditi popis onih koji će se smanjiti tijekom ove godine u iznosu od najmanje 330 milijuna kuna, kako bi ukupni učinak smanjenja u 2016. bio najmanje 0,1 posto BDP-a iz 2014. godine, rekao je Marić. Svim ministarstvima dan je rok do 3. svibnja da dostave popis parafiskalnih nameta koje planiraju smanjiti ili ukinuti u ovoj godini, dodao je.

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku strukturu kojem će na čelu biti premijer Tihomir Orešković i oba potpredsjednika Vlade, Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Vijeće preuzima poslove postojećeg Povjerenstva za informatizaciju javnog sektora koje se ukida.

Vijeće će pratiti provedbu i davati preporuke investicija u IT za proračunske i izvanproračunske korisnike, pratiti politiku javne nabave i Vladi predlagati aktivnosti za poboljšanje investicija u IT sektor. Stručne i administrativne poslove za Vijeće obavljat će premijerov ured u suradnji sa središnjim tijelom državne uprave nadležnim za poslove e-Hrvatske.

Zapošljavanje u kabinetu ministra putem javnog natječaja

U saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene Zakona o državnim službenicima. "Predloženim se zakonom propisuje brži i jednostavniji postupak zapošljavanja službenika koji rade na poslovima vezanih uz EU fondove, ali i brže zapošljavanje ostalih državnih službenika te smanjenje troškova tog postupka", kazala je ministrica uprave Dubravka Jurlina Albegović.

Izmjenama se utvrđuje da se osobu temeljem javnog natječaja može primiti u državnu službu u kabinet ministra do dana prestanka njegova mandata, a Jurlina Alibegović tvrdi kako se ne radi o tzv. revolving dooru, odnosno zapošljavanju na određeno vrijeme bez javnog natječaja, što je svojom odlukom krajem prošle godine zabranio Ustavni sud.

"Putem javnog natječaja omogućava se jednaka dostupnost radnog mjesta u kabinetu ministra svim građanima pod jednakim uvjetima", naglasila je ministrica uprave.

Povećanje plaća policajaca početnika

Izmjenom Uredbe o plaćama policijskih službenika Vlada povećava plaće policajaca početnog policijskog zvanja dizanjem osnovnog koeficijenta složenosti poslova s 0,776 na 0,8. Veću plaću na temelju te uredbe dobivat će oko 6000 policijskih službenika.

Kako se zbog toga ne bi povećavali izdaci potreban iznos za uvećanja plaće nadomjestit će se umanjenjem dodataka na plaću, od 2 do 4 posto, koje ostvaruju rukovodeći policijski službenici, izvijestio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević.

Prema uredbi, smanjuju se plaće u potkategorijama – glavni rukovoditelj, viši rukovoditelj, rukovoditelj i niži rukovoditelj (osim razine potkategorije 4 samostalni policajac), te viši policijski službenici u potkategorijama – glavni savjetnik, viši savjetnik – specijalist, viši savjetnik, savjetnik, viši stručni suradnik i stručni suradnik.

Za nedjelju, 29. svibnja, Vlada je raspisala prijevremene izbore za Općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenika općinskog načelnika Općine Murter–Kornati i raspisivanju prijevremenih izbora za zamjenika općinskog načelnika Općine Viljevo iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine.

Komentirajte prvi

New Report

Close