Vlada smanjila naknade za obnovljive izvore

Autor: Ana Blašković , 14. svibanj 2020. u 21:59
Niže naknade za OEI poduzetnicima bi trebale donijeti 75 milijuna kuna ušteda godišnje, ali i donijeti nove investicije/GettyImages

Odlukom o naknadi za OIE i visokoučinkovitu kogeneraciju utvrđena je naknada u iznosu 0,105 kuna po kilovatsatu za sve krajnje kupce električne energije.

Vlada je u četvrtak smanjila naknade industriji i poduzetnicima za obnovljive izvore energije (OEI) i eksploataciju mineralnih sirovina što bi im trebalo donijeti oko 75 milijuna kuna godišnjih ušteda i potaknuti ulaganja.

Prema Uredbi o kriterijima za plaćanje umanjene naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju, pravo na manju naknadu imat će poduzetnici s prosječnom godišnjom količinom potrošene električne energije manjom od jednog gigavatsata.

Ti poduzetnici ne smiju biti u teškoćama, stečaju ni likvidaciji ni imati nepodmirene dugove temeljem odluke Europske komisije o nezakonitim potporama. Odlukom o naknadi za OIE i visokoučinkovitu kogeneraciju utvrđena je naknada u iznosu 0,105 kuna po kilovatsatu za sve krajnje kupce električne energije.

Vlada je u uredbi o kvotama za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora ukupnu kvotu postavila na 2.265.000 kilovata. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je da su odluke “usmjerene smanjenju financijskog opterećenja poduzetnika i povećanju njihovih investicija”. Dodao je da će one smanjiti poduzetnicima trošak električne energije između 8,1 i 11,5 posto ili za oko 75 milijuna kuna godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close