Vlada predlaže potpore za štete od nevremena

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2023. u 21:59
Foto: Ivica Galovic/Vecernji list

Kako stoji u Prijedlogu, potpora iz Programa dodjeljuje se korisnicima potpore u iznosu najviše 50% od ukupno prijavljene štete od prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini u Registru šteta od prirodnih nepogoda za svakog pojedinog korisnika.

Iako su prirodne nepogode koje prouzročuju znatne štete u poljoprivrednoj proizvodnji nešto normalno i viđeno svake godine, u Hrvatskoj smo 2023. svjedočili vremenskim uvjetima koji se teško mogu nazvati redovnima. Zbog toga i država želi izgraditi regulatorni model pomoći poljoprivrednicima.

Ministarstvo poljoprivrede u proceduru javnog savjetovanja pustilo je “Prijedlog pravilnika o provedbi programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini”, a kako bi se moglo djelovati prema važećem Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.

Kako stoji u Prijedlogu, potpora iz Programa dodjeljuje se korisnicima potpore u iznosu najviše 50% od ukupno prijavljene štete od prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini u Registru šteta od prirodnih nepogoda za svakog pojedinog korisnika. Najmanji pojedinačni iznos potpore iz ovoga Programa po korisniku potpore iznosi 50 eura, a najveći pojedinačni iznos potpore 10.000 eura. Za ovu godinu je budžetski planirano ukupno četiri milijuna eura za ovu namjenu.

Javna rasprava je otvorena do 16. kolovoza, a objava izvješća javnog savjetovanja očekuje se 23. kolovoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close