Vlada ograničava cijene određenih proizvoda

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2020. u 09:51
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Cilj te odluke je spriječiti negativne učinke promjene pojedinih cijena proizvoda u okolnostima epidemije zbog koronavirusa.

Vlada je u subotu navečer na telefonskoj sjednici donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode među kojima su osnovni prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, zaštitna odjeća, medicinske potrepštine, posteljno rublje i slično.

Na popisu su tako brašno, mlijeko,mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun.

Mjere se odnose i na sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku uključujući koncentrirani alkohol, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav, stoji u priopćenju.

Cilj te odluke je spriječiti negativne učinke promjene pojedinih cijena proizvoda u okolnostima epidemije zbog koronavirusa.

Najvišom cijenom smatra se cijena koju su proizvodi imali 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja, stoji u priopćenju.

Odlukom se ovlašćuje ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta da u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda ograniči njihovu prodaju izvan područja Republike Hrvatske.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close