‘Vlada neće dopustiti da dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. listopad 2021. u 13:59
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Ponovio je da je glede plina i struje situacija u Hrvatskoj stabilna, ocijenivši “čak u puno boljoj poziciji nego mnogi drugi”.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu da sad kad je osiguran novac za gospodarski oporavak nakon koronakrize, Vlada neće dopustiti da dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata, a ako one budu i dalje eskalirale, na raspolaganju su im i dodatni alati za kalibriranje njihovih cijena.

Kako je rekao nakon obilaska izložbenih stolova s poljoprivredno-prehrambenim proizvodima na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva koji su započeli u petak u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, tijekom posljednja dva mjeseca u razgovorima na razini interne komunikacije Vlade i s međunarodnim partnerima stavljali su u fokus pitanje cijene energenata.

“Svi moji razgovori s kolegama unutar EU i u susjedstvu se svode na ‘što vi radite s plinom, što sa strujom, koje mjere poduzimate kako bi olakšali vašim sugrađanima, kućanstvima i gospodarstvu pritisak koji se događa zbog globalnog rasta cijene energenata'”, rekao je premijer obrativši se novinarima.

Ponovio je da je glede plina i struje situacija u Hrvatskoj stabilna, ocijenivši “čak u puno boljoj poziciji nego mnogi drugi”.

U pogledu cijene naftnih derivata, podsjetio je da je od 2014. Hrvatska u situaciji da joj tržište u potpunosti određuje cijene goriva.

Istaknuo je da Vlada do sada niti jednom nije posegnula za člankom 9. stavak 2 Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena. Taj članak, naime, govori da Vlada iznimno može radi zaštite potrošača i drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

No, Vlada je u četvrtak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u visini od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri. Te cijene vrijede 30 dana od stupanja uredbe na snagu.

“Sada smo tako procijenili s aspekta Vlade, ne zato što je to u filozofiji našeg političkog djelovanja, jer HDZ je desni centar, mi jesmo za tržište, za odgovornost pojedinca, za socijalno-tržišno gospodarstvo, već smo imali velike poremećaje poput krize Agrokora i covida, gdje smo morali djelovati intervencionistički. A ako smo prebrodili najveću zdravstvenu, ekonomsku, financijsku, pa onda posljedično moguću socijalnu krizu u proteklih 600 dana bez vala otpuštanja, niza stečajeva i socijalne frakture, s normalnim funkcioniram svih službi države, sa zadržavanjem investicijskog rejtinga i reputacije na domaćim i međunarodnim financijskim tržištima, s vrlo jasnim kalendarom pridruživanja europodručju, nećemo dopustiti da kao Vlada u momentu kad smo osigurali sredstva za gospodarski oporavak, dođe do pada standarda naših građana zbog cijene energenata”, istaknuo je Plenković.

Kako je dodao Plenković, u ovim okolnostima su djelovali agilno i munjevito, a ima i dojam da su zatekli sve druge aktere koliko su brzo donijeli odluku, sve radi smirivanja i stabiliziranja očekivanja te da bi se i distributeri i proizvođači i potrošači mogli malo organizirati da se vidi kuda to sve ide.

“Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad. Ako stvar bude eskalira imamo dodatne alate gdje možemo kalibrirati cijene, a normalno je da će proizvođači i distributeri nastojati dio toga uzeti na svoj teret. Mislim da su oni razumni. Nisu to kompanije koje ne mogu izdržati teret na svojim maržama a da bi to ugrozilo njihovo poslovanje. Toliko i mi znamo o njima”, poručio je premijer.

Na upit što će Vlada poduzeti za mjesec dana, premijer je rekao da će se o tome razgovarati za tri i pol tjedna, napomenuvši da s ograničavanjem cijena naftnih derivata kroz manji prihod od PDV-a, dio tereta snosi i državni proračun.

Vučković: Pomagat ćemo poljoprivrednom sektoru

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, odgovarajući na upit novinara u vezi visokih cijena goriva, kazala je da se poljoprivrednicima i ribarima sufinancira gorivo odnosno korištenje plavog dizela. Ocijenila je da su te potpore značajne te da  su prije nekoliko godina u mandatu ove Vlade i povećanje.

“Iako vam to zvuči samo kao floskula, mi doista uredno pratimo i analiziramo situaciju. Najbolje rješenje je poduprijeti sektor kako bi bio konkurentan i što više samostalno otporan na različite šokove koji se događaju, ali kao što vidite
u svakoj reakciji iznalazimo načina zajednički u Vladi kako bi dodatno poduprli one koji imaju najveće poteškoće zbog nekog poremećaja. Nekad je to covid, nekad bolesti koje nisu još uvijek pronađene u Hrvatskoj ali su utjecale poput afričke svinjske kuge, sad je cijena stočne hrane, isto tako i energije”, izjavila je.

U ovom trenutku, po njihovim analizama najpogođeniji je sektor stočarstva, posebice svinjogojstvo i peradarstvo, a ministrica je rekla da će Vlada poduprijeti cijelo stočarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close