I bez stručne vlade, traže se nove uprave javnih tvrtki

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 21. prosinac 2015. u 07:00
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Članovi uprava državnih tvrtki morat će se tražiti preko head huntera.

Kašnjenje u formiranju+ vlade stvara i problem u nekim državnim kompanijama čijim upravama uskoro istječe mandat. Zbog toga će Državni ured za upravljanje državnom imovinom, kako i u tvrtkama ne bi vladalo bezvlašće, predati prijedlog tehničkoj Vladi da se na nekoliko mjeseci produlji mandat tim upravama, a nakon čega će se krenuti u proces odabira uprava, o kojima više neće, kao do sada, odlučivati politika, nego će se birati putem tzv. head huntera. Početkom 2016. godine istječe mandat upravama ili dijelu uprava Hrvatskih cesta, Janafa, HROTE, DAB-a, HEP-a, Fine, Ine…

Iako mnogi još sumnjaju da će nova vlada izbaciti politiku iz državnih tvrtki, izgleda da će teško imati izbora, s obzirom na to da je riječ o obećanju danom Europskoj komisiji i propisanom uredbom. Prema podacima EK, neefikasna javna kompanija stoji u prosjeku godišnje 0,6 posto BDP-a, u slučaju Hrvatske oko dvije milijarde kuna, i izvorište je fiskalnih rizika. Ideju o stručnjacima u javnim i državnim tvrtkama imala je još vlada Jadranke Kosor, u izborima ih je obećavao HDZ, pa čak i optužio SDP kako im je ukrao ideju. Izgleda da su svi složni da tvrtke moraju voditi profesionalci. No, dovoljno je podsjetiti na smjenu čelnika ACI-ja prije dvije godine. 
Odabrao ga je tzv. head hunter, ali je vlada tvrdila da nije ispunio obećano. Ili odabir uprave u Zagrebačkom holdingu koji je provela tadašnja dogradonačelnica Sandra Švaljek, a koju je Milan Bandić prvom prilikom smijenio. Ipak, dio te uprave pozvan je u Upravu HAC-ONC-a, koja je u stvari i jedna od rijetkih koju vode nepolitičke osobe.

“Dobro poslovanje trgovačkih društava u vlasništvu države može jamčiti jedino profesionalna uprava, a nju je ispravno tražiti posredovanjem head-hunting agencija jer to znači minimum mogućnosti utjecaja politike”, kaže Sandra Švaljek.

“Kao osnivač vodeće agencije za odabir kadrova u Hrvatskoj, mogu posvjedočiti da nam se mnoge globalne kompanije čiji je interes isključivo prosperitet tvrtke obraćaju za odabir vodećih menadžera. Kad bi puko imenovanje bilo bolje, zasigurno bi to radile tako. Ali treba napomenuti da Vlada ne promašuje uvijek. Mislim, primjerice, na slučajeve Hrvatske pošte i Hrvatskih šuma, ali poanta je u tome da će kvalitetniji proces dovesti do manjih rizika i više dobrih menadžera”, kaže osnivač tvrtke Selectio Nenad Bakić.

Nakon što se upravama kojima istječe mandat produlji mandat na vjerojatno tri mjeseca, head hunter bi trebao odabrati nove, a to je posao koji traje do dva mjeseca. Tako bismo od sredine 2016., ako već ne bude stručne vlade, mogli imati stručne uprave.

Tim kriterijem obuhvaćeno je više od 50 tvrtki, a čelnici kompanija morat će imati desetogodišnje iskustvo na vodećim pozicijama, znanje jednog stranog jezika, financija, računovodstva… Uvjeti su to koje mnogi sadašnji čelnici kompanija ne ispunjavaju, počevši od toga da nikada nisu ni obnašali rukovodeće pozicije, ali su bili prikladni za ispunjavanje stranačkih križaljki.

Head hunteri kažu da je cijena njihova posla oko 200 do 250 tisuća kuna po natječaju, ali i pitaju koliko će moći privući kvalitetne menadžere u državne tvrtke gdje su plaće znatno niže od onih u privatnima, ali i ono bitnije, koliko će imati samostalnosti u poslovanju, odnosno hoće li moći raditi bez političkog pritiska.

Iako se odabir može obaviti i preko natječaja, sigurnije je to raditi putem head huntera, jer nitko tko je već zaposlen neće riskirati svoje radno mjesto javljanjem na natječaj.

9 javnih tvrtki gdje upravama istječe mandat

Hrvatske ceste

Šefu Uprave Jurici Krleži i članu Edi Kosu

HEP

Članovima Uprave Zvonku Ercegovcu, Saši Dujmiću i Tomislavu Rosandiću

Plinacro

Članu Uprave Ratimiru Oreškoviću

Janaf

Šefu Uprave Draganu Kovačeviću i članovima Jakši Marasoviću i Bruni Šariću

PSP

Šefu Uprave Krešimiru Malecu

DAB

Direktorici Mariji Hrabec

Fina

Predsjednici Anđelki Buneti i članici Ivni Šegon

Zračna Luka Dubrovnik

Članu Roku Toliću

Ina

Predsjedniku Uprave Zoltanu Aldotu i svim članovima

Komentirajte prvi

New Report

Close