Vlada menadžerima reže plaće za 6 posto

Autor: Marija Brnić , 08. travanj 2014. u 14:25
Ministar Grčić ipak će moći odobriti zapošljavanje/Marko Lukunić/PIXSELL

Menadžerima strateških tvrtki naložit će se reduciranje prekovremenog rada i uvesti zabrana novih zapošljavanja.

Čelnicima javnih poduzeća država će uskoro postaviti nove konkretne zadatke ušteda u ovoj godini.

U Planu upravljanja državnom imovinom za 2014., koji bi s pola godine kašnjenja uskoro trebao biti usvojen na Vladi, za 27 trgovačkih društava i pravnih osoba na toj listi postavljeno je devet ciljeva upravljanja kojima se dovodi u red materijalne troškove tvrtki. Riječ je o tvrtkama od HAC-a, HC-a, Autocesta Zagreb-Macelj i Rijeka-Zagreb, HŽ Infrastrukture i Putničkog prijevoza, Plovputa, Bina Istre do HEP-a, Janafa, Plinacroa, Hrvatskih šuma, voda, Lutrije, kao i Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, DAB-u, Financijskoj agenciji i Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP).Ukupni bi se iznosi troškova plaća u tim javnim sustavima u kojima je zaposleno gotovo 40 tisuća radnika, morali smanjiti za oko 2 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

 

293nova

radnika planirao je HEP ove godine, sada je to pod upitnikom

Dužnosničke, odnosno menadžerske plaće morat će se srezati za 6 posto. No, za razliku od menadžerskih plaća, otvoreno je pitanje smanjenja obveza prema radnicima ugovorenih kroz kolektivne ugovore. To više što je jedna od mjera iz Plana koju se nalaže provesti u ovoj godini je i ukidanje dodataka na plaću zaposlenima koje se u ovim poduzećima obračunavalo za provedenih 20, 25 ili 30 godina rada. Ponovno se uvodi i zabranu isplata božićnica, uskrsnica i sličnih davanja, što je iz Banskih dvora već bilo nalagano i za javna poduzeća, no mnoge od njih pronašle su način na koji su nagradile svoje zaposlenike, kao u slučaju Hrvatskih šuma. Osim samih troškova rada, menadžerima strateških javnih tvrtki naložit će se i reduciranje prekovremenog rada, ali i uvesti zabranu novih zapošljavanja odnosno zapošljavanja "iznad zatečenog stanja". Izuzetak, kako se pojašnjava u Planu upravljanja, mogu biti samo zapošljavanja koja prethodno odobri Povjerenstvo Vlade RH za upravljanje strateškim poduzećima, na čijem je čelu potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

No, upravo u samom Planu upravljanja neka od javnih poduzeća od strateškog interesa na koja se odnosi ova zabrana navode u poslovnom planu za ovu godinu i povećanje broja zaposlenih. Primjerice, HEP, koji zapošljava i njaveći broj radnika, s lanjskih 11.877 broj zaposlenih namjerava u ovoj godini povećati za 2 posto, na ukupno 12.170. Hrvatske ceste istodobno će svoj broj zaposelnih podići za 6 posto, pa će s novih 25 radnika imati ukupno njih 437 u 2014.Država s druge strane od svojih menadžera u strateškim tvrtkama zahtijeva još i smanjenje troškova za reprezentaciju, kao i svođenje korištenja službenih automobila tvrtki na minimalnu razinu.I primanja u naravi ozbiljnije će regulirati nadzorni odbori, a što se menadžera tiče, osim 6-postotnog smanjenja, na snazi i dalje ostaju ranije odluke Vlade o limitiranju plaća u upravama, kojima se ostavlja mogućnost godišnjeg bonusa.

 

2posto

treba smanjiti masu plaća u svim javnim sustavima

Odluka o tome ovisi o godišnjem financijskom izviješću tvrtke, odnosno je li ostvarena dobit tvrtke ili smanjen minus i ostvaren pomak u restrukturiranju kod kroničnih gubitaša."Nedostaje u ovom dokumentu temeljita analiza iz koje bi bilo vidljivo kolike uštede se tim planom mogu ostvariti i što se konkretno njima želi postići, jer ovako promatrano, to je samo još jedan u nizu populističkih poteza kojima se ne pribjegava prvi puta. Vlada je smanjivala i ministarske plaće, no još uvijek ne vidimo koji je efekt toga", prokomentirao je jedan od menadžera u javnim poduzećima. Osim što bi se provedbom ovih devet zapovijedi dodatno zaoštrilo odnose sa sindikatima, on tvrdi da će u konačnici te mjere djelovati demotivirajuće, te preporučuje da bi bilo važnije otvarati pitanje stimuliranja povećanja učinkovitosti.

 

40tisuća

radnika zaposleno je u 27 trgovačkih društava i pravnih osoba s liste DUUDI-ja

Plan upravljanja utvrđuje inače i detaljne pojedinačne programe restrukturiranja i zadataka za ovu godinu za svako od poduzeća s liste strateški važnih za državu, kao i plan raspolaganja imovinom, prodaji i povlačenju dobiti koje su u prošloj godini ostvarila poduzeća iz portfelja. U uvodu dokumenta od 140 stranica Državnog ureda za upravljanje na čijem je čelu Mladen Pejnović objašnjava se i razloge kašnjenja njegove izrade i usvajanja, koje je po važećem zakonu o upravljanju državnom imovinom moralo biti provedeno do konca listopada prethodne godine, prije izrade proračuna RH. Plan se, kažu, izrađuje po prvi puta u Hrvatskoj, a objavljuje sa zakašnjenjem zbog reorganizacije sustava upravljanja imovinom u vlasništvu Hrvatske. Bez obzira na to, napominju, smjernice definirane i obrađene u ovom Planu operativno se provode u DUUDI-ju i CERP-u od siječnja 2014.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Klaun sa slike niti ne razumije riječ menadžment!

Još jedan dokaz u prilog tvrdnji da bulumenta na vlasti nema pojma! Ili možda ipak ima pa destruiraju smišljeno?

Svaki rad je mjerljiv !

Svima oduzmite sve nezarađeno !

place 6% dole a bonus 10% gore [emo_zloban]

New Report

Close