Vlada ima tri načina za ublažavanje ‘divljanja’ cijena energije

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2022. u 11:30
U planu veći socijalni transferi, nove naknade u cijenama plina i struje te niža stopa PDV-a/T. Miletić/PIXSELL

Vlada će se voditi djelovanjem u tri segmenta s osnovnim ciljem ublažavanja udara na kućanstva i građane.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio kako će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati u tri segmenta – socijalni transferi, naknade u cijenama plina i struje te elementi poreznog sustava odnosno stope PDV-a.

“Vlada pozorno analizira kretanje cijena energenata i mjere koje poduzimaju druge članice EU. Trenutno se razmatraju sve opcije koje će zaštititi standard građana”, rekao je Plenković.

Podsjećajući da je Vlada u jesen intervenirala zamrzavanjem cijena naftnih derivata, ponovio je da se razmatra situacija vezano za rast cijena električne energije i plina.

Vlada će se voditi djelovanjem u tri segmenta s osnovnim ciljem ublažavanja udara na kućanstva i građane. Prvi segment je mjera socijalnih transfera, kao povećanje naknada socijalno ugroženima. To je danas naknada do najviše 200 kuna, vaučer koji dobiva 64.000 najugroženijih kućanstava.

“Naš plan je donijeti novi regulatorni okvir gdje će se povećati opseg naknada, tj. proširiti primjena uz struju i na plin. Proširit ćemo i krug primatelja i povećati iznos”, poručio je Plenković.

Drugi dio paketa se odnosi na sagledavanje svih naknada u konačnom izračunu cijena plina ili struje. “Tu ćemo se osloniti i na važnu ulogu HEP-a, koja je državna energetska kompanija i koja u ovim okolnostima, kao i ostale, ima i snage iznijeti dio tereta”, istaknuo je premijer.

Treći element je sagledavanje svih elemenata poreznog sustava, kroz PDV, pri čemu je premijer podsjetio da je trenutno stopa PDV-a na struju 13, a na plin 25%.

“Radimo temeljite analize fiskalnih učinaka, gledamo na smanjivanje kako bismo smanjili udar na građane i gospodarstvo”, rekao je Plenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close