U Hrvatskoj je više od stotinu srednjih škola koje obrazuju za turističko-ugostiteljska zanimanja, no nedostaje kvalitetnih nastavnih kadrova. Kurikulumi se nisu mijenjali godinama, ne prate potrebe tržišta rada, a daleko su i od trendova u industriji za koju osposobljavaju.
Suradnja turističko-ugostiteljskih škola s realnim sektorom tek je na banalnoj razini. Sve to dovodi do lošije usluge, a time ugrožava i turističku konkurentnost Hrvatske. S obzirom na to da je upravo turizam jedna od glavnih uzdanica hrvatskog gospodarstva, takvo stanje je zabrinjavajuće, navode naši sugovornici iz turističkog sektora. No, postoje naznake da bi se nešto moglo i promijeniti, počne li se primjenjivati Strategija razvoja turizma do 2020. "U Hrvatskoj nedostaje kvalitetan ugostiteljski kadar, pa nije neuobičajeno da dio Jadrana tijekom turističke sezone uvozi radnu snagu, uglavnom iz BiH", kaže Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika. Primjerice, kronično nedostaje sommeliera i vrhunskih kuhara, a gastronomija je na trećem ili četvrtom mjestu po prioritetima zbog kojih turisti dolaze.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu