Više od 80% građana za slobodno tržište autobusnih prijevoznika

Autor: Poslovni dnevnik , 26. ožujak 2023. u 22:00
Veći izbor doveo bi i do nižih cijena, uvjereni su u Udruzi hrvatskih autobusnih prijevoznika/D. Mirković/PIXSELL

Ne provede li se liberalizacija autobusnog tržišta, ministarstvo će i dalje biti na udaru raznih ucjena, ističu iz udruge.

Udruga hrvatskih autobusnih prijevoznika (UHAP) nije zadovoljna pristupom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i traži liberalizaciju tržišta.

Ističu da tržište javnolinijskog autobusnog prijevoza u RH nije liberalizirano, niti je u skladu s EU-ovom regulativom. Dok su gotovo sve druge članice otvorile tržište na dobrobit stanovništva, resorno ministarstvo još nije napravilo konkretan zaokret, smatraju u UHAP-u.

Po njima, u RH postoji grupa prijevoznika koji uporno žele zadržati postojeće stanje te “koriste priliku da pod izlikom ‘problema kabotaže’ bez javnog natječaja dobiju novac za poslove javne usluge”. Ne provede li se liberalizacija autobusnog tržišta, ministarstvo će i dalje biti na udaru raznih ucjena, ističu iz udruge.

”Kabotaža, koja čini samo 1% hrvatskog tržišta, ne može biti jedini veći fokus izmjene unutar zakona, a da se pritom ne radi i na ostalim segmentima”, kaže predsjednik Udruge Krešimir Čumbrek koji ističe da je istraživanje IPSOS-a potvrdilo je da više od 80% građana želi otvoreno i slobodno tržište s boljom uslugom i povoljnijim cijenama.

”Već im je jasno kao dan kako će im slobodna, fer i veća konkurencija donijeti niže cijene, bolju uslugu, veću ponudu, više radnih mjesta…”.

Komentirajte prvi

New Report

Close