Više od 150 studenata putem projekta je imalo priliku kroz praksu stjecati radna iskustva u renomiranim kompanijama, a jedan dio dobio je i stalno zaposlenje

Autor: Josipa Ban , 30. siječanj 2023. u 22:00
Završna svečanost 10. izdanja projekta Iskustvo zlata vrijedi na kojoj su bili studenti i predstavnici tvrtki partnera u kojoj će odraditi praksu/JURICA GALOIĆ/PIXSELL

Projekt Poslovnog dnevnika kojem je cilj podići svijest u poslovnoj zajednici o važn osti uključivanja mladih s invaliditetom te mladih slabijeg materijalnog statusa na tržište rada ide dalje.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj je i dalje relativno nisko. Ukupno ih je zaposleno nešto više od 15 tisuća. No, ono što tješi je da svijest poslodavaca o važnosti uključivanja ljudi s invaliditetom raste te ih je na tržištu rada svake godine sve više. Svoj doprinos ovom pozitivnom trendu dao je i Poslovni dnevnik iza kojeg je deset godina projekta “Iskustvo zlata vrijedi”.

Kroz projekt je više od 150 studenata dobilo priliku odraditi praksu u renomiranim kompanijama, a priključilo mu se i 40 tvrtki. I ove godine, 11. put za redom, projekt se nastavlja te će i u 2023. nova runda studenata s invaliditetom dobiti priliku odrađivanja praksa te tako stječi svoje prvo radno iskustvo.

Jedinstven u Europi
Inicirajući projekt Iskustvo zlata vrijedi 2013. godine, Poslovni dnevnik imao je jasan cilj podići svijest u poslovnoj zajednici o važnosti uključivanja mladih s invaliditetom te mladih slabijeg materijalnog statusa na tržište rada.

Nišević

Najvažnije je da im damo priliku, a na njima je da je iskoriste. Dokazujemo da se može.

Nitko tada nije mislio da će, 11 godina kasnije, projekt biti glasniji nego ikada te da će zahvaljujući njemu toliko studenata stjecati svoja prva radna iskustva. Gore navedene brojke potvrđuju da je motiv kojim je Poslovni dnevnik krenuo u projekt polučio pozitivan rezultat.

U njega su se uključile brojne kompanije svjesne da upravo one mogu dati značajan doprinos u boljoj integraciji mladih s invaliditetom i slabijim materijalnim statusom, a koji često, nažalost, nisu ravnopravno uključeni u ono što bi trebalo biti i njihovo temeljno pravo – pravo na rad. Poslovni dnevnik godinama je spona koja povezuje poslodavce i studente, a to će nastaviti biti i u godinama koje slijede.

”Kada smo kretali s projektom bio sam skeptičan te sam se bojao negativnog imidža. Ubrzo sam shvatio da nema razloga za skepsu”, ističe Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, dodajući da je kroz projekt naučio da ne postoje osobe s invaliditetom. “Oni su samo osobe. Najvažnije je da im damo priliku, a na njima je da je iskoriste”, naglašava Nišević, glavni urednik jedinih dnevnih poslovnih novina u Hrvatskoj koje su pokrenule projekt koji je jedinstven ne samo u Hrvatskoj već i na europskoj razini. U konačnici je više od 20 studenata zahvaljujući njemu dobilo stalan posao. Da nije bilo Poslovnog dnevnika teško da bi to bilo moguće.

”To nam je svima ključno. Poslovni dnevnik ima niz projekata koji su ostavili svoj pečat, no ovaj je meni osobno najdraži. Mijenjamo svijest iako ju je teško mijenjati, a mi je mijenjamo malim stvarima i dokazujemo da se može”, ističe Nišević.

Priliku sudjelovati u projektu i ove će godine imati svi zainteresirani studenti s invaliditetetom i oni slabijeg materijalnog statusa, a sve što za početak moraju učiniti je prijaviti se ispunjenjem prijavnice koja će uskoro biti dostupna na portalu Poslovni.hr.

Sučec

Provođenjem projekta bliže smo cilju da osobe s invaliditetom budu ravnopravne na tržištu rada.

Odvažiti se i odlučiti stupiti na tržište rada za studente s invaliditetom sigurno nije niti lako niti jednostavno. Često se susreću ne samo s predrasudama, već i sa stvarnim preprekama na radnom mjestu, posebno ako se radi o slijepim, gluhim i nepokretnim osobama.

Uloga je poslodavca tu ključna. On mora, ne samo osigurati uvjete u kojima slijepi, gluhi i s drugim poteškoćama, mogu raditi i tako doprinositi društvu, već i stvoriti radno okruženje u kojem će se osjećati dobro.

Koliko to može biti stresno potvrdila je prošle godine Danijela Vidas, 28. godišnja studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja je zahvaljujući projektu “Iskustvo zlata vrijedi” dobila četverotjednu praksu u Atlanticu, kompaniji koja je od početka uključena u projekt Poslovnog dnevnika.

“Strah nas je hoćemo li se snaći, što ćemo raditi, hoćemo li to moći raditi. Baš zbog tog straha se često ne prijavljujemo na oglase za posao. Dobro je da se ipak usudimo krenuti, barem malim koracima”, rekla je Danijela na prošlogodišnjoj završnoj konferenciji projekta.

Vladimir Nišević; Jasenka Sučec; Svjetlana Marijon

Prepoznali vrijednost projekta
Lara Dabić, studenica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize, požalila se da je osobama s invaliditetom kakav ona ima uistinu teško dobiti praksu, a još teže zaposlenje. Zahvaljujući projektu Poslovnog dnevnika to je ipak, rekla je studentica koja je svoju praksu odradila u Manpower Grupi, ipak malo lakše.

Marijon

Za veći je dio njih rad bio potpuno apstraktan. Danas je situacija ipak bitno drugačija.

Malo je lakše i kompanijama koje, kažu, žele studente s invaliditetom uključiti u praksu, no često ne mogu pronaći one s odgovarajućom stručnom spremom.

Zato je tu Poslovni dnevnik da kao posrednik kojem je stalo da utječe na pozitivne društvene promjene povezuje poslodavce i studente s invaliditetom i slabijim materijalnim statusom. Da su poslodavci itekako zadovoljni studentima koji kod njih dolaze putem projekta “Iskustvo zlata vrijedi” govori i činjenica da su mu brojne kompanije vjerne od samih početaka.

AD Plastiku je prošle godine bilo čak osam godina od uključenja u projekt. Tako je kroz njihove pogone svake godine prošao minimalno jedan student. Nekoliko su ih i zaposlili. “Misija nam je graditi pozitivno okruženje u kojem će svi pojedinci imati jednake mogućnosti i neće biti predrasuda”, rekla je Mira Pavić, direktorica ljudskih resursa i poslovne organizacije AD Plastika. U tu se misiju prošle godine uključila i Manpower Grupa.

“Želimo sudjelovati u projektu koji svim mladim ljudima daje jednaku šansu”, rekla je Lucija Prebeg, junior People & Culture Business Partner for Croatia. A projekt od 2015. ima podršku i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI). Jasenka Sučec, pomoćnica ravnateljice ZOSI-a napomenula je da se projektom ostvaruju višestruki ciljevi.

“Mlade obrazovane osobe dobivaju mogućnost stjecanja radnog iskustva, znanja, vještina i konkurentnosti, a poslodavcima se pruža prilika da si osiguraju kvalitetne zaposlenike. Provođenjem projekta “Iskustvo zlato vrijedi” bliže smo cilju da osobe s invaliditetom budu ravnopravne na tržištu rada. Njegova je dodana vrijednost što ohrabruje iste da se uključe na tržište rada”, ističe Sučec.

Veliki napredak
Osim Zavoda, u projektu od samoga početka sudjeluje i Udruga Zamisli. Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli, napominje da je prije deset godina sustav poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom bio tek na početku, a za veći je dio njih rad bio potpuno apstraktan. Danas je situacija ipak bitno drugačija.

Kako bi zapošljavanje osoba s invaliditetom postalo tema o kojoj se neće morati pričati jer će postati standard i norma velika je želja Poslovnog dnevnika. I dok se to ne postigne projekt “Iskustvo zlata vrijedi” se nastavlja.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close