Više nema šanse da netko zaražen zaluta u bolnicu: Alarm se pali na 37,5 stupnjeva

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2020. u 12:52
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Termokamera vrijedna 460.000 kuna donacija je osječkog filantropa Branka Ostovića.

KBC Osijek prva je bolnica u Hrvatskoj koja je na ulaz u tu ustanovu s oko tri tisuće zaposlenih i dnevnim prolazom od oko tisuću pacijenata u redovitim okolnostima postavila termografsku kameru koja mjeri tjelesnu temperaturu svakoj osobi prije ulaska u sam krug bolnice. Kako izgleda ova najsuvremenija trijaža, koju su već apsolvirale bolnice i ustanove u Kini, prvog dana rada provjerila je novinarka Nefreteta Z. Eberhard za Glas Slavonije.

Jedini ulaz

Naime, na istočni ulaz u bolnicu iz Huttlerove ulice, koji je od sada i jedini ulaz za pješake u ovu ustanovu, postavljen je šator-tunel, kroz koji se prolazi u koloni jedan iza drugoga. Kada dođete na dovoljnu blizinu termografske kamere, na ekranu vam se očita temperatura tijela. Skener je postavljen na 37,5 Celzijevih stupnjeva, odnosno sva temperatura do te visine se tolerira, a u slučaju da je temperatura tijela viša od toga, oglašava se alarm. U tom slučaju medicinska sestra odvodi vas sa strane i ručno vam još jednom mjeri temperaturu, a ako i ručni toplomjer pokaže povišenu temperaturu, direktno vas se usmjerava u febrilni trijažni centar, točnije u staru zgradu Interne klinike, koja je sada pretvorena u trijažni centar za sve sumnjive na Covid-19. ‘Kolega fotoreporter i ja prolazimo kameru s temperaturom od samo 36,7 Celzijevih stupnjeva, no dostavljač koji je u krug bolnice ušao vozilom na ulaz kod kružnog toka, također se morao zaustaviti kod trijažnog centra, gdje mu je izmjerena temperatura viša od dopuštene. Odmah se oglasio alarm. Nakon ponovljenog mjerenja dostavljač je otpraćen u febrilni centar.’, opisala je novinarka.

“Od danas nema šanse da netko zaražen luta po KBC-u bez kontrole. Naime, nakon trijaže na ulazu imamo dva trakta, jedan je bijeli i vodi u OHBP i druge čiste dijelove bolnice, drugi je trakt crveni i vodi u febrilni centar, gdje vas se testira na Covid-19. Ovi su traktovi ograđeni i ne može se hodati izvan njih. Cijeli Interna sada je pretvorena u febrilni centar, gdje se obrađuju sumnjivi na Covid-19. Prema novim preporukama svi koji su febrilni sumnjivi su na koronavirus dok se ne dokaže suprotno i stavljaju se u opservaciju. Od 1. travnja testiranje obavljam i u KBC-u Osijek, tako da se nalaz dobije vrlo brzo. Ako nemate koronavirus, a bili ste sumnjivi, otpušta vas se kući”, kaže  ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, koji je dočekao medijsku ekipu na ulazu u osječku bolnicu te ih proveo kroz ograđene traktove. Recimo kako je trijaža na ovaj način načinjena na inicijativu predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Osijek doc. dr. sc. Marija Puljiza, a kamera je naručena iz Bratislave.

“Odmah smo prihvatili ovakvu inicijativu jer je riječ o idealnom načinu da se zaobiđu gužve na ulazu u KBC Osijek. Naime, pojedinačno mjerenje temperature beskontaktnim mjeračima i mjeračima na uho dugo traje. Ovo je tehnologija koja je u Kini u širokoj uporabi od aerodroma do bolnica. Mi smo prva bolnica u Hrvatskoj koja ju je uspjela nabaviti, i to dobročinstvom velikog osječkog filantropa, gospodina Branka Ostovića, koji nije dvojio da izdvoji 460.000 kuna s PDV-om, koliko stoji ova kamera”, priznaje doc. Zubčić.

“Obični” pacijenti
Od 1. travnja KBC Osijek je potpuno reorganiziran i većim dijelom prilagođen pacijentima s Covidom-19. “Mi i dalje radimo velik dio svog posla. Tako nam je Onkologija s 40 ležajeva i Hematologija s 12 kreveta puna, kao i dnevna bolnica, u koju dolaze ljudi na kemoterapiju ili biološke terapije. To ne smije trpjeti i to funkcionira. No, primjerice, potpuno zatvaramo zgradu OFMIR-a u Bizovcu jer ne možemo kontrolirati ulazak pacijenta tamo i ne želimo da netko unese virus. Ista je situacija i sa zgradom Zavoda za kožne i spolne bolesti, koju zbog izdvojenosti zatvaramo, a ovdje će raditi hitna ambulanta koja je sada preseljena u krug bolnice. Jedina izdvojena zgrada koja će i dalje raditi je adultna i dječja psihijatrija koje su sada zajedno smještene u Stepinčevoj ulici, ali tamo nije moguć ulazak pacijenata a da ih se ne doveze nakon trijaže u glavnoj zgradi. Znači, za hitne psihijatrijske pacijente i dalje funkcionira ambulanta u zgradi Psihijatrije u krugu bolnice, a do tamo se dolazi također nakon trijaže na ulazu. U slučaju da pacijent nije sumnjiv na Covid-19, a treba mu hospitalizacija, našim ga se vozilom prebacuje u Stepinčevu ulicu”, objašnjava Zubčić.

U KBC-u objašnjavaju i kako sada izgleda ako slomite nogu ili primjerice dobijete upalu slijepog crijeva. Postupak je jednostavan. Ulazite također kroz trijažni tunel. Ako ste sumnjivi na Covid ili vam je potvrđen, kirurško liječenje dobit ćete u operacijskim salama sedam, osam i devet. “Čisti” pacijenti idu u OHBP blok. Kardiobolesnici smješteni su u zgradu Psihijatrije, a čista sala za koronarografiju nalazi se na Radiologiji. Za sumnjive pacijente koronarografija je na Internoj. Gastroenterologija je preseljena u zgradu ORL-a, kao i Oftalmologija, a primjerice kod ozljede oka pacijenti će biti operirani u sali ORL-a i tamo će ležati. Reumatologija i Endokrinologija su u zgradi Ginekologije. U staroj zgradi Kirurgije sada je respiracijski centar s kapacitetom do 70 respiratora. Za sve ostalo, odnosno za sve ono što nije hitno, sada nije vrijeme za dolazak u bolnicu, napominje ravnatelj.
KBC raspolaže kapacitetom od 52 kreveta na Infektologiji, 68 ležaja u barakama bivše Psihijatrije, 200 ležaja na Internoj klinici, 70 kreveta u OFMIR-u te još 200 ležaja u dvorani Gradski vrt. Riječ je o kapacitetima za srednje teške pacijente. Za one teže oboljele kojima je nužan respirator mogući je kapacitet do 130 osoba, piše Glas Slavonije.

Komentirajte prvi

New Report

Close