Virtualni hod prošlošću Zagreba najinovacija

Autor: Sergej Novosel Vučković , 19. studeni 2018. u 22:00
Posjetitelji se gledanjem kroz uređaj upoznaju s gradom kakav je bio nekad, Foto: PD

Zagrebačkom startupu VR Pole zlatna medalja na 43. Hrvatskom salonu inovacija Inova.

Ova medalja potvrda je da je sve što smo radili posljednjih godinu dana dobro i na nju smo ponosni, pogotovo jer je Hrvatska izrazito turistička zemlja, kazao je Milan Gudeljević, direktor startupa VR Pole, koji je na netom dovršenom 43. Hrvatskom salonu inovacija Inova u Zagrebu dobio zlatnu medalju, za najbolju inovaciju u turizmu.

Kao što je poznato, jer VR Pole je svoj izum već bio prezentirao u centru Zagreba, gdje je i fascinirao turiste gotovo realističnim prikazima zagrebačke prošlosti, riječ je o stupu za prikaz turističkih atrakcija u virtualnoj stvarnosti. Radi tako da na određenom mjestu prikazuje prostor kakav je bio nekad, ali i kakav bi mogao biti ubuduće, A scene određuju sami korisnici na lokaciji. U Zagrebu, tako, kroz animacije VR pole donosi život ispred Katedrale prije potresa u 19. stoljeću, omogućujući prikaz u 360 stupnjeva. Kako je Gudeljević proljetos kazao našem listu, VR Pole će kao inovaciju dati patentirati i zaštititi jer je, istaknuo je, riječ o hrvatskom proizvodu.

“Osnovna cijena stupa je 5000 dolara, što raste s brojem komponenti i zahtjevnošću izrade trodimenzionalne simulacije”, objasnio je Gudeljević, koji je sada nagrađeni projekt razvijao s još šestero kolega IT stručnjaka. Kao tvrtka djeluju u Tehnološkom parku Zagreb na Velesajmu.

Komentirajte prvi

New Report

Close