Virolog Bojan Polić otkriva što možemo očekivati nakon omikrona

Autor: Poslovni.hr , 21. prosinac 2021. u 09:20
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Omikron vrlo dobro izbjegava kontrolu neutralizacijskim protutijelima.

Teško je predvidjeti što nam slijedi nakon omikrona, rekao je za 24sata virolog prof. dr. sc. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Ne očekuje da ćemo imati “opakiji”, još patogeniji virus, ali kaže da, kad se dogodi mutacija koja ima prednosti, kao što su delta i omikron varijanta, koje su infektivnije i bolje zaobilaze imunološki nadzor (poglavito protutijelima), onda takve varijante predstavljaju opasnost i za imunu populaciju – osobe koje su cijepljene i koje su preboljele Covid-19. Zato, dokle god postoji velik broj neimunih ljudi u svijetu, možemo očekivati žarišta infekcije i nove mutante virusa koji potencijalno mogu biti opasni i za našu populaciju. Ne postoje posebni obrasci mutacija koji bi se mogli predvidjeti, one se događaju spontano, a bivaju selekcionirane one varijante virusa koje imaju određenu prednost što se tiče infektivnosti i/ili izbjegavanja imunološkog odgovora, zaključuje.

“Za virus je optimalna situacija da se brzo širi i da ne šteti previše svom domaćinu. Primjer SARS1 i MERS-a govori nam u prilog tome. Te epidemije, izazvane virulentnijim korona virusima nego što je SARS-CoV-2, imale su vrlo ograničen karakter. No zato virus može biti infektivniji i/ili bolje izbjegavati imunološki sustav, kao što je slučaj s omikron varijantom, što na populacijskoj razini može uzrokovati također velike probleme”, kaže prof. Polić.

Najviše bi to mogao biti problem u populaciji kao što je naša jer nije stekla potrebnu razinu kolektivnog imuniteta koji bi nas zaštitio od težih oblika bolesti i smrti.

“Omikron vrlo dobro izbjegava kontrolu neutralizacijskim protutijelima jer ima mutacije u epitopima (malim odsječcima S proteina) koje prepoznaju ta ista protutijela. To mu omogućuje infekciju većeg broja naših stanica u startu. Kako se radi o brzoreplicirajućem RNA virusu, koji u 24 sata može udeseterostručiti startni broj kopija virusa, to predstavlja velik izazov našem imunološkom sustavu pri uspostavljanju kontrole”, pojašnjava virolog.

Zato je, dodaje, potrebna treća doza (booster) cjepiva kako bismo koncentraciju neutralizirajućih protutijela podignuli na najvišu moguću razinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close