Vlasnik Pago Croatia ušao u bankarski sektor: Dovršena prodaja 60.000 dionica koje je kupio Žare Malić

Autor: Jadranka Dozan , 07. rujan 2022. u 10:44
Banka Splitsko-Dalmatinska prodala je svoj udjel za 6 milijuna kuna/I. Čagalj/PIXSELL

Malić se dosad uglavnom držao industrije pića i, uz ostalo, slovi za vinskog znalca.

Slatinska banka, jedna od onih na tržištu u čijoj vlasničkoj strukturi pojedinačno nitko ne drži više od deset posto udjela, iako je prije dvije godine mađarska MKB banka pokazala apetit za preuzimanje, odnedavno ima novog dioničara u top 10.

Iz Uprave banke na čelu s Andrejem Kopilašem jučer su izvijestili Zagrebačku burzu o prijavljenim promjenama u glasačkim pravima. Šesti po veličini suvlasnik sa 60.000 dionica odnosno sedam posto udjela u temeljnom kapitalu postala je tvrtka Pago Croatia Žare Malića.

Taj paket Malićeva je tvrtka preuzela kupnjom od Banke Splitsko-Dalmatinske (BSD) u stečaju za šest milijuna kuna, što znači da je cijena po dionici u toj kupoprodaji bila nominalnih 100 kuna.

Dobar posao
“Odbor vjerovnika odredio je cijenu i na kraju je obavljen dobar posao”, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju stečajni upravitelj BSD-a Ivan Eterović, uz dodatak da mu je zbog tog posla “toplo oko srca” te da je “najvažnije da je novac stigao na račun banke u stečaju i da je već proslijeđen državi koja je obeštetila male štediše”.

Objasnio je i kako se u donošenju odluka u stečaju prije često događalo da država nadglasa sve ostale vjerovnike, ali to više nije tako; i mali vjerovnici sa svojim glasovima sudjeluju u donošenju odluka.

S druge strane, Malić se dosad uglavnom držao industrije pića i, uz ostalo, slovi za vinskog znalca. Svojedobno je bio predsjednik Uprave Istravina, od prije osam godina jedini je vlasnik poduzeća Pago Croatia, a preko njega je lani od Fortenova grupe kupio i Mladinu iz Jastrebarskog.

180

kuna iznosi knjigovodstvena vrijednost dionice Slatinske banke

Najnovije ulaganje opisuje kao dugoročnu investiciju za koju vjeruje da će se u konačnici dobro isplatiti. Tržišna cijena dionica Slatinske manja od one po kojoj je kupljen paket iz portfelja BSD-a, ali uz dnevne promete od nekoliko tisuća kuna burzovne cijene ne odražavaju realnu vrijednost, kaže taj poduzetnik.

U kontekstu vrednovanja ostaje primijetiti, primjerice, da je knjigovodstvena vrijednost dionica već krajem prošle godine premašivala 180 kuna.

Povezan s Auctorom
Malićev iskorak u bankarski sektor zacijelo potaknut i poslovnom suradnjom s češkom tvrtkom Auctor Alfa u jednom od svojih poslovnih pothvata (Romana d.o.o.). Ta je češka tvrtka povezana s odvjetnikom Olegom Uskokovićem koji je, usto, i čelna osoba u praškom Auctor Holdingu koji je svojedobno slijedom sporazuma o financijskom i vlasničkom restrukturiraju tvrtki iz nekadašnjeg sustava zagrebačkog Auctora posredno stekao i udjel u Slatinskoj banci.

Inače, u prvom polugodištu banka je, uz rast aktive za oko 3,5 posto, na nešto manje od 1,6 milijardi kuna, iskazala nepunih 5,2 milijuna kuna neto dobiti.

Prošlu je godinu zaključila s 3,7 milijuna kuna dobiti koju su dioničari na lipanjskoj skupštini odlučili većim dijelom rasporediti u zadržanu dobit, a približno četvrtinu (oko 920 milijuna) u rezerve za otkup vlastitih dionica.

Iako se u Hrvatskoj godinama raspreda o sudbini malih banaka u sve zahtjevnijem regulatornom okolišu, značajnijih preslagivanja i okrupnjavanja zasad baš i nema.

Komentirajte prvi

New Report

Close