Vinski turizam je najbolja ulaznica za nova tržišta

Autor: Saša Paparella , 14. srpanj 2014. u 22:00
Prva degustacija najavljena je za danas u Vrboskoj/FOTOLIA

Udruga Hvarski vinari tijekom ljeta organizira degustacije u mjestima Vrboska, Svirče i Stari Grad.

Udruga Hvarski vinari započela je projekt "Hvar otok vina", želeći promovirati svoj otok kao vinsku destinaciju.

Danas, iako vinogradi zauzimaju manje od deset posto nekadašnjih površina, hvarska vina sve su bolja i osvajaju nova tržišta. "Mi prvo moramo stvoriti jako lokalno tržište, jer tu možemo najjače utjecati na potražnju u Hrvatskoj, pa i svijetu. Turisti koji se na našem otoku zaljube u hvarska vina, stvaraju potražnju za njima i u svome kraju, pa je vinski turizam najlakša ulaznica za nova tržišta. Želimo povezati karike u lancu vinskog turizma, kako bi se dobio snažan klaster koji će Hvar pretvoriti u otok vina. Velike nade polažemo u korištenje modernih kanala komunikacije sa potrošačima, ali i kroz izravan kontakt s ljubiteljima hvarskih vina organiziranjem događanja na otočkim trgovima i zajedničkim nastupanjem na sajmovima" rekla nam je Ivana Krstulović Carić, predsjednica udruge Hvarski vinari, osnovane prije četiri godine.

 

10posto

nekadašnjih hvarskih vinskih površina danas su vinogradi

Duga i turbulentna povijest vinarstva otoka Hvara započinje 384. g. pr. Kr., kad su grčki kolonizatori osnovali Pharos i usmjerili budućnost otoka ka vinarstvu i vinogradarstvu. U hvarskim vinima uživali su Grci, Iliri i Rimljani, o čemu svjedoće pisanja rimskog pisca Apijana. Kroz vijekove uz ribarstvo, vinarstvo je bilo glavna privredna grana, a hvarska komuna imala je i u Veneciji prodajna mjesta za svoju robu. Hvarska vina pila su se i na Bečkome dvoru, bila su pokretač gospodarstva otoka otoka, ali i uzrok velike propasti i iseljavanja otočnog stanovništva- naime, dolaskom filoksere, peronospore i pepelnice, otočni vinogradi su propali, a otočani ostali bez izvora prihoda.

Ovogodišnja manifestacija Degustacije hvarskih vina posvećena i hvarskom pučku ustanku (1510.- 1514.), kojim su se  pučani pod vodstvom Matija Ivanića izborili za ravnopravnost između plemstva i pučana. U Svirčina će se održati Večer bogdanuše, autohtone hvarske sorte, a turisti će pritom moći razgledati oružje iz doba ustanka, koje se čuva u kući Borisa Carića (Šimunića). Degustacije hvarskih vina započinju 15. srpnja u Vrboskoj, najromantičnijem mjestu na otoku i nastavit će se 29. srpnja i 12. kolovoza na starogradskom trgu Škor. Uz hvarska vina posjetitelji će moći doživjet i izvorni Mediteran kroz igru Zoga falo, koja se nekada igrala po dalmatinskim trgovima, a danas se još igra u Svirču te okusiti delicije Ženske Zadruge Faria. 

Komentirajte prvi

New Report

Close