Vinarija Perak počela raditi i pjenušce

Autor: Marta Duić , 17. srpanj 2018. u 21:59
Vinar Ivica Perak sa suprugom Željkom Robert Anić/PIXSELL

Čak 70 posto proizvodnje njihova podruma čini graševina, a u ponudi trenutačno imaju 11 sorti.

Kutjevačka vinarija Perak, poznata po svojim graševinama za koje u njoj kažu kako je osvojila potrošače pristupačnom cijenom i odličnom kvalitetom, počela je s proizvodnjom pjenušaca. Naime, pjenušci vinarije Perak bili su već početkom lipnja spremni za degoržiranje, završnu fazu u procesu proizvodnje pjenušca u kojoj se izbacuje talog kvasca. Druga novost iz ove vinarije su nove etikete, točnije novi izgled vina koji je simbolika plodne Slavonije i koje su od kraja prošlog mjeseca prisutne na tržištu. Trenutno u ponudi imaju 11 etiketa, a redizajnom planiraju još proširiti svoja vina po Hrvatskoj. “Nove etikete su isključivo naša ideja, željeli smo da se prenese simbolika vinograda, Slavonije i grožđa na jedinstven način, a ideju je vjerno prenio na etiketu dizajner Mario Hlača”, objašnjava Ivica Perak, vlasnika vinarije Perak.

Nakon što je Ivica Perak u Kutjevu d.d radio 26 godina kao enolog, krenuo je u vlastiti vinski biznis. Kako kaže, za njega posao relaksacija koja je ubrzo prerasla u unosan biznis.

Svi imaju zadatak

Uz Ivicu koji je zadužen za vino, u podrumu mu pomaže i sin Ivan, a budući da je vinarija obiteljski biznis na sajmovima i u prodajnim aktivnostima pomažu i supruga Željka i kći Maja koja pokriva marketinške aktivnosti. Vinogradi vinarije Perak su smješteni u kutjevačkom vinogorju na južnim padinama Krndije, između Kutjeva i Vetova, u samom srcu Slavonije.

Vinograde ima na tri položaja – Mitrovac, Lukač i Vetovo, a filozofija ovog obiteljskog biznisa je “Vina dostupna svima”.

Bez kooperanata

Perak ima 12 hektara vinograda u vlasništvu, a najstariji zasadi datiraju iz 1968. godine, dok je 2014. godine bila zadnja sadnja. U proizvodnji dominiraju vina vrhunske kvalitete, koja čine oko 60 posto proizvodnje, a ostalo su kvalitetna vina. Čak 70 posto proizvodnje Vinarije Perak čini graševina, najzastupljenija sorta kutjevačkog vinogorja, a uz nju imaju i chardonnay, sauvignon, muškat žuti i traminac, merlot, cabernet sauvignon i zweigelt.

“Potražnja na tržištu je takva da mi prodamo svih 70.000 boca godišnje, a posebno sam ponosan što nemamo kooperante – samo naših 12 hektara vinograda od kojih je 6.5 na cijenjenoj poziciji Mitrovac˝, pohvalio se Perak.

Osim graševine Perak radi i kupaže i predikatna vina, a posebno se ponosi ledenom graševinom berbe 2015. Kako tvrdi, potražnja je veća od njegove proizvodnje, stoga još nema veće izvozne planove. Iz Vinske omotnice dobio je sredstva za građevinske radove na podrumu. Uz njihova vina, prilikom obilaska podruma posjetitelji mogu kušati i suhomesnate slavonske delicije koje sami proizvode, od kojih vlasnik ponosno ističe kulen.

Komentirajte prvi

New Report

Close