Viktor Pavlinić izgledni novi šef Tele2 u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 29. siječanj 2016. u 07:39
Viktor Pavlinić trenutno je glavni financijski direktor Tele 2/Grgur Žučko/PIXSELL

Pavlinić postaje šef operative 1. veljače, kad će pustiti u pogon 4G mrežu. Prihod im je u 2015. ostao 1,2 mlrd. kn, no korisnika 38.000 manje.

Viktor Pavlinić izvjesni je novi čelnik Tele2 u Hrvatskoj i prvi Hrvat koji bi se mogao zateći na toj funkciji. Službenih komentara zasad nema. Pavlinić je trenutačno član Uprave Tele2 i glavni financijski direktor tog operatera, a od 1. veljače postat će glavni operativni direktor Tele2 u Hrvatskoj.

Istoga dana Tele2 planira pustiti u pogon svoju 4G mrežu i otvoriti novo područje za tržišno natjecanje s HT-om i Vipnetom, koji već imaju 4G mreže. Malin Holmberg, koja tvrtku Tele2 Hrvatska vodi posljednje tri i pol godine, promovirana je s 1. travnja u šeficu Tele2 u Nizozemskoj. Riječ je o drugom najvećem tržištu za Tele2 grupu, na koje su potkraj prošle godine uložili 400 milijuna eura u prvu mobilnu mrežu na svijetu koja se temelji isključivo na 4G tehnologiji. Allison Kirkby, nedavno izabrana predsjednica Uprave Tele2 grupe, puna je riječi hvale za aktualnu šeficu Tele2 u Hrvatskoj. "Malin se dokazala kao inspirativni vođa unutar Tele2 grupe i uvjerena sam da posjeduje potrebno iskustvo i kvalitete menadžera nužne za novi iskorak u poslovanju Tele2 Nizozemske", kaže Kirkby.

 

142milijuna

kuna mobitela Tele2 prodao u četvrtom tromjesečju

Ona je Holmberg promovirala i u izvršnu potpredsjednicu Tele2 za tržišta srednje Europe, Hrvatsku, baltičke zemlje i Austriju, a ujedno je i članica rukovodećeg tima Tele2 AB. Viktor Pavlinić karijeru je počeo prije 11 godina kao analitičar u T-Mobileu, a nakon toga, potkraj 2008., prelazi u Tele2. Bio je voditelj kontrolinga, a prije pet godina postaje glavni financijski direktor. Tele2 u četvrtak je objavio da mu je prihod u Hrvatskoj u 2015. godini ostao na razini godine prije, na 1,18 milijardi kuna, dok mu je operativna dobit pala 21 posto, na 113,7 milijuna kuna.  

Pad operativne dobiti posljedica je udvostručenja kapitalnih investicija, na 224 milijuna kuna. Zašto pak nema rasta prihoda, u Tele2 tumače fokusom na investicije, prelazak na novu, modernu 3G mrežu i pripreme za 4G. "Zadnji kvartal 2015. donio je znatno povećanje prihoda od prodaje od 11 posto, što je rezultat tog fokusa", ističu u Tele2. U posljednjem kvartalu Tele2 je udvostručio prodaju mobitela, na 142 milijuna kuna, a raste mu i prodaja pretplata.

Unatoč tome, broj korisnika trećeg operatera na kraju 2015. pao je za 38 tisuća, na 785 tisuća, iako je Tele2 najavljivao obrnut trend, ciljajući milijun korisnika. Iz izvješča švedske matice može se vidjeti da je lani Tele2 privukao rekordnih 67 tisuća novih korisnika tijekom ljeta, mahom turista. Zakazao je, međutim, u privlačenju lokalnih korisnika od HT-a i  Vipneta. Rezultat toga: u zadnjem kvartalu Tele2 izgubio je 100 tisuća korisnika: 67 turističkih i 22 tisuće zbog nove metodologije brojanja korisnika koja je uvedena zajedno s novim IT sustavom na razini Tele2 grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close