VIDEO: Pogledajte nevjerojatne snimke leta američkog bombardera B-52 iznad Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2020. u 12:55
Foto: screenshot / youtube

Avion američkih zračnih snaga B-52 ušao u zračni prostor Republike Hrvatske u 16:14 sati na dubrovačkom području, a u 16:59 sati izašao na području Bregane.

Republika Hrvatska sudjelovala je danas u zajedničkoj NATO aktivnosti ”Allied Sky” u kojoj je šest američkih aviona B-52 u jednom danu preletjelo područja svih zemalja članica NATO saveza u Sjevernoj Americi i Europi.

Tijekom preleta iznad Hrvatske, američki avion B-52 prepratili su avioni MiG-21 iz sastava 191. Eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U aktivnosti su sudjelovali i pripadnici Bojne Zračnog motrenja i navođenja, koji su svojom profesionalnom potporom doprinijeli kvalitetnoj provedbi ove aktivnosti koja je bila odlična prilika za zajedničko uvježbavanje i osposobljavanje, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem RH u ovoj NATO aktivnosti, istaknuvši da se na ovaj način šalje dobra poruka kako Hrvatska vojska zajedno sa saveznicima doprinosi globalnoj sigurnosti i kolektivnoj obrani: ”Svi zajedno, povezani u istoj misiji, aktivni smo čuvari svjetskog mira”.

Zapovjednik 191. Eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović rekao je ovom prigodom da je riječ o jedinstvenom događaju i posebnoj prilici u kojoj jedan legendarni avion tipa MiG-21 može letjeti krilo uz krilo s još legendarnijim bombarderom B-52: ”Mislim da je ovo pun pogodak. Nama je čast sudjelovati u ovakvoj vježbi gdje presrećemo bombarder američkih zračnih snaga”.

Ova vrsta zrakoplova ne koristi se često kao meta za presretanja, a Milatović je objasnio: ”Najčešće mete koje presrećemo NATO saveznika su ili lovački avioni drugih zemalja ili transportni avioni koji su u tranziciji kroz hrvatski zračni prostor”.

Avion američkih zračnih snaga B-52 ušao u zračni prostor Republike Hrvatske u 16:14 sati na dubrovačkom području, a u 16:59 sati izašao na području Bregane.

Komentirajte prvi

New Report

Close