Dva su glavna “grada-krivca” za manji broj kruzera na našoj obali

Autor: Marija Crnjak , 27. rujan 2017. u 14:38
I Zadar je primio manje velikih brodova/ Filip Brala/PIXSELL

U srpnju nastavljen trend pada broja kružnih putovanja, u odnosu na 2016. bilo ih je 15% manje.

I u srpnju se nastavio trend pada broja kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu, pokazuju brojke DZS-a.

Nakon pada broja kružnih putovanja od 18 posto u prvih šest mjeseci, u srpnju ih je bilo 7,5 posto manje nego lani, dok ih je na razini sedam mjeseci bilo 15,2 posto manje.  Po podacima DZS-a, u srpnju je bilo 99 kružnih putovanja, a na razini sedam mjeseci 335 odnosno za 60 putovanja manje, pri čemu je i u srpnju i u sedam mjeseci na tim brodovima došlo i manje putnika u Hrvatsku nego u istom razdoblju prošle godine.

Broj putnika kruzera smanjen je za 13 posto.  Brodovi su u tom razdoblju na Jadranu i boravili kraće, odnosno zabilježeno je ukupno 737 njihovih dana boravka, što je gotovo 20 posto manje dana nego u prvih sedam mjeseci lani. Brodovi su u Hrvatsku stizali pod zastavama ukupno 11 zemalja svijeta, no kao i prijašnjih godina najviše ih je bilo pod zastavom Bahama (81), slijedi Malta (79), dok je pod zastavama ostalih zemalja stiglo manje od po 50 kruzera na Jadran.

Najprometnija luka bila je u Dubrovniku (267 posjeta kruzera), Split je imao 107 posjeta kruzera, slijedi Korčula sa 69, a potom Zadar, Hvar, Šibenik, Rovinj. Kao najveći uzrok pada broja kruzera za manji broj kruzera smatra se ograničenje koje je talijanska Vlada uvela za velike brodove u akvatoriju Venecije. Usto, kruzeri se sve više usmjeravaju na Kotor u Crnoj Gori, što im pojeftinjuje nabavu robe i usluga bez carina i poreza uz niže takse.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije samo Crna Gora jeftinija mediteranska destinacija. Jeftinije su i Albanija, Grčka, Turska, Cipar, Egipat, Tunis, Alžir, Maroko i Portugal. Visoke cijene će “doći glave” hrvatskom turizmu.

New Report

Close