Veliki uvoz i nagomilane zalihe značajno srušile cijene svinjetine

Autor: Jolanda Rak Šajn , 17. siječanj 2024. u 06:58
Foto: GORAN KOVACIC/PIXSELL

Maloprodajne cijene svinjetine puno sporije padaju od veleprodajnih – svega 0,5% na godišnjoj razini, dok su na tržnicama i dalje bezobrazno visoke.

Ne samo da zbog afričke svinjske kuge (ASK) nije pala ponuda svinjetine na hrvatskom tržištu nego je, čini se, ima i viška, što je ovih dana bio i jedan od povoda sastanka ministrice Marije Vučković s predstavnicima vodećih trgovačkih lanaca.

Iako ASK nije opasan po ljude i meso koje se stavlja u promet prolazi sve kontrole, na policama trgovina trebalo bi jasno naznačiti koja je svinjetina iz 3. zone (područja zaštite i nadziranja zbog nedavnih pojava ASK-a), čemu se dio njih opire.

A ne samo da je zbog zabrane izvoza iz Hrvatske i trećina tovljenika, koje bismo da nije bilo ASK-a izvezli u Mađarsku, Italiju, Austriju, Kosovo – ostala “kod kuće” – ni uvoz svinjetine nije se smanjio, što se, naravno, sve više odražava i na cijene.

Veleprodajna cijena svinjskih polovica (100 kg) od 194 eura trenutačno je čak 61,74 eura niža nego u srpnju 2023. kad je bila na vrhuncu i iznosila je vrtoglavih 255,74 eura, te 12 eura niža nego prije godine dana, podaci su Croatiastočara.

Maloprodajne cijene svinjetine puno sporije padaju od veleprodajnih – svega 0,5% na godišnjoj razini, dok su na tržnicama i dalje bezobrazno visoke. Cijena svinjske polovice u rinfuzi na pultovima trgovačkih lanaca košta u prosjeku oko 2,99 eura za kilogram, a lani je stajala 2,79 eura ili starih 1,50 kunu više.

Komentirajte prvi

New Report

Close