Veliki otpisi spas za NCP, i Prgin se odrekao pozajmica

Autor: Suzana Varošanec , 20. studeni 2017. u 14:14
Novi veliki posao mogao bi biti vezan uz javni natječaj za potrebe francuske mornarice/Duško Jaramaz/PIXSELL

Kupljeno je vrijeme za rješenje kroz prodaju bankarskih potraživanja strateškom partneru.

Šibensko brodogradilište CP Nautički centar Prgin – Grupa isporučit će ovog tjedna iz šibenske luke tri broda za norveškog naručitelja.

U paketu s njima nalazi se i poruka da je osiguran opstanak proizvodnje u NCP-u, a taj je aspekt Norvežanama bitan jer je u šibenskom škveru napravljeno ukupno više od 70 brodova, dok se po njihovoj narudžbi istodobno proizvodnja odvija i u Tehnomontu i škveru Oštro. Rezultat je to upravo prihvaćenog izmijenjenog plana restrukturiranja kroz izražavanje masovne podrške vjerovnika NCP-u čiji su kapaciteti već popunjeni za cijelu iduću godinu.

Odluka vjerovnika ima pozitivne implikacije i na 'grozd' malih kooperanta koji uz NCP vezuju svoje aktivnosti.  Tim povodom upitan za komentar direktor tvrtke Roko Vuletić u telefonskom razgovoru istaknuo je nekoliko važnih poruka. "Želimo se zahvaliti svim vjerovnicima jer su nas podržali s dominantnih 88%, iz čega se vidi da je svima bitnije da nastavimo proizvodnju. Svi vide da bi stečaj bio loše rješenje jer se ne bi naplatili ni stari dugovi, a ne bi bio moguć nastavak suradnje", kaže Vuletić.

 

20 posto

tražbina namirit će dobavljači jednokratno

Dobavljači su otpisali 80% tražbina, a vlasnik Goran Prgin u svrhu spašavanja tvrtke svih 15 milijuna kuna svojih pozajmica. "Država nam nikad nije dala ni kunu subvencije, a da smo dobili jedan promil onog što su dobili drugi, bili bismo najprofitabilniji.  Od banaka – tvrtke SPV za sanaciju na koju su prešle tražbine Jadranske banke i Bobar banke, dobili smo grace period od godinu dana. Potražuju 98 mil. kn, a slijedi prodaja bankarskih tražbina strateškom partneru", navodi Vuletić.

Kako se doznaje da su pregovori u tijeku, ali nije poznato s kime, Vuletić navodi da je ključno što će partner doći iz brodograđevne branše te da ga čeka puna knjiga narudžbi.

Novu mogućnost velikog posla vezuje i uz javni natječaj za potrebe francuske mornaricu na kojem je NCP ušao u uži krug od 4 ponuditelja te je jedini iz Hrvatske. Pozvan je u prosincu predati finalnu ponudu, odluka će biti objavljena u siječnju, a natječe se sa zanimljivim projektom za proizvod 14-metarskog broda za prijevoz  specijalnih postrojbi. Francuzi traže 12 brodova, a rok izvršenja je 3 godine. "Referencu stječemo i ulaskom u uži krug, pri čemu nam predstečaj nije bio smetnja jer ga se u Europi tretira kao privremeno stanje u kojem se znaju naći tvrtke", kaže Vuletić dodajući da im podrška vjerovnika dolazi u pravom trenutku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close