Veliki investicijski ciklus Podzemnog skladišta plina

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2015. u 22:00
Početkom prosinca 2014. počelo je i izvođenje radova na 85 mil. kuna vrijednom projektu izgradnje dviju novih bušotina

Krajem prošle godine završen i 16 mi. kuna vrijedan projekt izgradnje sustava za zbrinjavanje slojnih voda.

U skladu s trogodišnjim i desetogodišnjim Planom razvoja sustava skladišta plina koje je odobrila i prihvatila Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), najveća pozornost nacionalnog operatora sustava skladišta plina – tvrtke Podzemno skladište plina d.o.o. posvećena je ulaganjima u iznimno važnu modernizaciju postrojenja na Okolima – sve radi povećanja i dobivanja rezervnih kapaciteta utiskivanja – a time i veće sigurnosti opskrbe potrošača, smanjenja emisije štetnih plinova i operativnih troškova te povećanja konkurentnosti skladišta.

Tako je nakon uspješno okončanog ciklusa rekonstrukcije najproduktivnijih bušotina pogona Okoli, krajem prošle godine završen i 16 mi. kuna vrijedan projekt izgradnje sustava za zbrinjavanje slojnih voda koji tvrtki Podzemno skladište plina omogućava da slojne vode ubuduće zbrinjava u svojim bušotinama, što uvelike pridonosi sigurnosti poslovanja.

Dvije nove bušotine
Gotovo istodobno, nakon obavljenih pripremnih radova i uspješno provedenoga međunarodnog natječaja, početkom prosinca 2014. počelo je i izvođenje radova na 85 mil. kuna vrijednom projektu izgradnje dviju novih bušotina Podzemnog skladišta plina u Okolima (Ok-62, Ok-63) koje će povećati izlazne kapacitete podzemnog skladišta plina u Okolima. Naime, Planom razvoja sustava skladišta plina za razdoblje od 2014. do 2016., predviđeni su izrada i opremanje dviju novih radnih bušotina na PSP Okoli. Budući da kapaciteti povlačenja plina iz PSP Okoli naglo opadaju nakon što se povuče polovica njegova radnog volumena, cilj je ovog projekta održati maksimalne kapaciteta povlačenja i pri manjoj zapunjenosti skladišta. U skladu s novim strukturnim rješenjem, koje se temelji na rezultatima interpretacije 3D-seizmike, napravljen je geološki model za ležišta serije "a".

Budući da su dosadašnje bušotine locirane bez ovih spoznaja pojavila se mogućnost progušćivanja mreže bušotina identificiranjem najboljih dijelova ležišta "a1", "a2" i "a3", pa stoga odlučeno da se izrade bušotine Ok-62 i Ok-63. Sredinom veljače 2015., a unatoč zahtjevnim vremenskim uvjetima, završeni su rudarski radovi na bušotini Ok-63. Nakon preseljenja bušaćeg postrojenja radovi će se nastaviti na bušotini Ok-62, sve kako bi u drugom tromjesečju 2015., a nakon završetka izgradnje spojnog plinovoda, obje bušotine bile proizvodno opremljene i puštene u rad. Tako će, u skladu s planovima Podzemnog skladišta plina, obje nove bušotine biti uključene u bušotinski fond već sljedeće ogrjevne sezone 2015./2016.

Nakon provedenog natječaja, upravo je ovih dana u tijeku i analiza ponuda za izvođača radova na rekonstrukciji i modernizaciji postojeće, 28 godina stare motokompresornice koja je najvažniji dio tehnološkog procesa podzemnog skladišta plina. Realizacijom tog projekta znatno će se smanjiti broj dana ciklusa utiskivanja (sa 180 na 120) i osigurati rezervni kapaciteti utiskivanja. Svakako valja istaknuti da je u tijeku i prva faza izgradnje vršnoga skladišta plina Grubišno Polje, odnosno izvođenje rudarsko-remontnih radova na eksploatacijskom polju Grubišno Polje. Riječ je o svakako najvažnijoj investiciji tvrtke PSP.

Dvije faze projekta
Realizacija projekta izgradnje vršnog skladišta plina u Grubišnom Polju planirana je u dvije faze. Na temelju rješenja Ministarstva gospodarstva tvrtki PSP odobrena je do 2016. istražna koncesija radi izvođenja prve faze projekta, tj. rudarsko-remontnih radova na području eksploatacijskog polja Grubišno Polje. Riječ je o radovima koji će se provesti radi prikupljanja dodatnih informacija o podzemnoj geološkoj strukturi u kojoj bi se plin skladištio na dubini od cca. 850 metara. Dosad su obavljeni svi pripremni radovi, riješeni imovinskopravni odnosi, uređeni pristupni putovi i bušotinski radni prostori, napravljena je i analiza interpretacije prethodnih istražnih radova, kao i rudarski projekt o rezervama ugljikovodika.

Proveden je međunarodni natječaj za izvođenje rudarsko-remontnih radova na Grubišnom Polju i potpisani ugovori s 4 renomirane inozemne kompanije (Petrol Geoterm, Hotwell, Weatherford i Exalo), specijalizirane za izvođenje rudarskih radova, ali i 15-ak domaćih tvrtki koje izvode pomoćne i pripremne radove. Uz rudarsko-remontne radove prva faza projekta obuhvaća i izgradnju objekata i postrojenja za crpljenje plina koji se prirodno akumulirao u geološkoj strukturi predviđenoj za skladištenje plina, a koje je potrebno obaviti kako bi se potvrdila postojeća i dobila eventualna nova saznanja o tom plinskom ležištu te u njemu oslobodio prostor za uskladištenje plina. Također, u prvoj fazi realizacije projekta potrebno je investirati i u tehnološki proces eksploatacije plina u postojećem nalazištu. Ukupna vrijednost rudarsko-remontnih radova iznosi 30 mil. kuna koje će financirati PSP prihodima ostvarenim iz tarife za skladištenje plina, a završetak radova predviđen je 2016.  

U drugoj fazi planiraju se graditi objekti i postrojenja za skladištenje plina. Dio ulaznih podataka za projektiranje druge faze vezan je za realizaciju prethodne faze tako da će točni tehnički podaci biti poznati nakon što bude završena prva faza projekta. Prema zasad dostupnim podacima, postrojenje vršnoga skladišta plina u Grubišnom Polju imalo bi volumen 25-40 mil. prostornih metara plina i dnevni kapacitet od 70.000-100.000 m3/h. Trenutačno su ukupna ulaganja u projekt izgradnje vršnoga skladišta plina procijenjena na 250 milijuna kuna, a za realizaciju projekta potrebne su oko četiri godine. Projekt je prijavljen u kategoriju strateških projekata RH pri Ministarstvu gospodarstva, a isto tako i kandidiran za Projekt od zajedničkog interesa (Projects of common interest:  PCI), u skladu s Uredbom (EZ) broj 347/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2013. o Smjernicama za transeuropsku energetsku infrastrukturu.

Završetkom svih ovih investicija, zasad jedino hrvatsko podzemno skladište plina postat će potpuno orijentirano tržištu, to jest postat će konkurentno skladištima u okruženju.Pokrivanjem vršne potrošnje, modernizacijom i povećanjem radnih karakteristika skladišta u Okolima, tržišnim pristupom i konkurentnošću, hrvatski operator sustava skladišta plina – tvrtka PSP d.o.o. postaje spremna za novo regulatorno razdoblje od 2017. godine kad će svoje skladišne kapacitete moći ponuditi i regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close