Velika ulaganja u obrazovanje i poduzetničke zone

Autor: Antonija Jozić , 31. siječanj 2023. u 22:00
Projekt izgradnje Interpretacijskog centra halštatske kulture u Kaptolu

Požeško-slavonska županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

Godina na izmaku iz perspektive razvoja županije i razvojnih projekata bila je iznimna i vrlo uspješna. U prethodnome razdoblju značajno se ulagalo u razvoj gospodarstva, poduzetničke zone i potporne institucije. Tako je jedan od značajnijih projekata Co-working centar Panora, koji bi, nakon uređenja postojeće građevine, trebao postati mjesto sinergije poduzetnika, digitalnih nomada i drugih korisnika.

Na području županije u provedbi je osam projekata ulaganja u industrijske zone, prometnice i sadržaje koji doprinose gospodarskom razvoju, a čija je ukupna vrijednost preko 50 milijuna kuna.

Ovdje valja spomenuti i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, kapaciteta 3000 tona, kojemu je cilj osigurati distributivni centar za naše poljoprivrednike te detektirati i prepoznati potrebe poljoprivrednog sektora u cjelini. Kroz projekt vrijedan 80 milijuna kuna, Regionalnog centra kompetentnosti, osim obnove postojeće i izgradnje nove zgrade, unaprijedit će se obrazovni proces, a suvremena oprema i modernizirani programi obrazovanja omogućit će uvođenje inovativnih metoda poučavanja i modela učenja, a što će rezultirati učinkovitijem uključivanju polaznika na tržište rada.

Od iznimne važnosti za uspješnije obrazovanje mladih žitelja županije je i projekt izgradnje i opremanje sportske dvorane Gimnazije, čija vrijednost je 50 milijuna kuna, a njime bi se stvorili preduvjeti za obavljanje nastavnih i izvannastavnih aktivnosti koje se trenutno ne mogu obavljati na adekvatan način. Kada govorimo o obrazovanju važno je naglasiti kako je Požeško-slavonska županija vodeća po rastu izdvajanja proračunskog novca za obrazovanje. Tako će se ove godine stipendirati 20 stipendija u tri kategorije (za liječnike, za studente deficitarnih zanimanja iz STEM područja matematike i fizike, te ostale studijske programe).

Vrlo važni su i projekti kojima je krajnja svrha razvoj turizma i promocija kulturnih vrijednosti, baštine i identiteta. To su projekti obnove Trenkovog dvorca, projekt izgradnje Interpretacijskog centra halštatske kulture u Kaptolu, vrijednog preko 50 milijuna kuna, ali i mnogi drugi. Početkom godine položen je i kamen temeljac za izgradnju zgrade Zavoda za hitnu medicinu, tik do požeške bolnice. Sve ovi projekti vrijedni su preko 26 milijuna kuna. Osiguravanju kvalitetnije zdravstvene zaštite svakako doprinosi i uređenje dodatnih parkirališnih mjesta kod bolnice.

Na kraju, nekoliko desetljeća po svršetku Domovinskog rata, svi žitelji Požeško-slavonske županije, mogu se ponositi činjenicom da je u 2022. godini Požeško-slavonska županija napokon dobila epitet županije bez mina.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

Svi planirani i započeti projekti nastavljaju se planiranom dinamikom. U prvom pitanju prikazan je samo mali presjek raznolikih projekata Požeško – slavonske županije, a ono što je najvažnije u pripremi su i novi brojni projekti iz područja obrazovanja, zdravstva, gospodarstva, a sve kako bi spremno odgovorili na Europska sredstva koja su nam na raspolaganju.

Komentirajte prvi

New Report

Close