I tvrtka Ante Gotovine među prvima će izravno osjetiti posljedice sporazuma o slobodnoj trgovini

Autor: Bernard Ivezić , 04. veljača 2019. u 07:58
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Glavnu priliku mogli bi uhvatiti poljoprivredni proizvođači.

Pelagos net farma Ante Gotovine i Kali Tuna japanskog J-Tradinga s još dva vodeća hrvatska proizvođača tune, našeg najvažnijeg izvoznog proizvoda uopće i onog koji čini 90 posto prodaje u Japan, prvi su koji će izravno osjetiti ukidanje carina i administrativnih barijera u trgovini s tom azijskom državom, počevši od petka 1. veljače.

Dio je to najvećeg sporazuma o slobodnoj trgovini koji je EU ugovorila dosad i koji nama lokalno otvara priliku daljnjem rastu izvoza u takoreći jedinu visoko-razvijenu državu na svijetu u koju Hrvatska izvozi više nego li što iz nje uvozi.

K tome, riječ je o četvrtom najvećem gospodarstvu na svijetu. Novi sporazum prilika je i za domaću tekstilnu i drvnu industriju, farmaciju i kemijsku industriju. Svima njima sada su ukinute carine za plasman robe na japansko tržište.

No, glavnu priliku mogli bi uhvatiti poljoprivredni proizvođači, posebno mali poput OPG-ova, jer više nema ni carina ni kvota ni posebnih standarda i procedura prilikom izvoza u Japan što je manjim proizvođačima plasman roba na to tržište činio preskupim.

HGK navodi da je stotinjak tvrtki s 2922 radnika u Japan 2017. izvezlo robe vrijedne 55 mil. dolara, uglavnom ribe, vina i odjeće. Uvoz je 30,5 mil. dolara, a japansko Ministarstvo vanjskih poslova navodi da izvoze strojeve i vozila.

Dodaju da u Hrvatskoj živi 177 Japanca, dok u Japanu živi 159 građana Hrvatske. Iz EU navode kako bi se trgovinu između EU pa tako i Hrvatske i Japana mogla udvostručiti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close