Velika policijska akcija: Na terenu svi raspoloživi policajci i oprema za nadzor brzine

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2020. u 12:45
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U prometnim nesrećama tijekom prvog polugodišta 2020. godine, poginulo je ukupno 113 osoba ili 14 osoba manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

U proteklih tjedan dana dogodilo se 10 prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je poginulo 10 osoba, od kojih: 6 vozača motocikla, 2 vozača osobnih automobila, 1 vozač bicikla i 1 vozač traktora.

U svim nesrećama krivac je ljudski faktor

Prvo polugodište 2020. godine, u prometu na cestama, obilježile su nesreće u kojima su stradavali motociklisti, nesreće zbog brzine, alkoholizirani vozači, nekorištenje sigurnosnog pojasa, mladi vozači, stradavanja pješaka i biciklista.

U prometnim nesrećama tijekom prvog polugodišta 2020. godine, poginulo je ukupno 113 osoba ili 14 osoba manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Analizirajući stradavanja sudionika u prometu, razvidno je sljedeće:

– u prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, poginulo 57 osoba ili 50,4% od ukupnog broja;

– alkoholizirani vozači skrivili 25 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 28 osoba ili 24,8% od ukupnog broja;

– od 56 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 22 ili 39,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Stradavanja mopedista i motociklista

Tijekom prvog polugodišta 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradala 2 vozača mopeda i 24 vozača motocikla. Dodatno, u razdoblju od 01. – 09. srpnja 2020. godine, u prometnim nesrećama poginulo je 7 motociklista. Od početka godine, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.

Poruka mopedistima i motociklistima je da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju, obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.

Poruka vozačima ostalih vozila je da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na: raskrižjima, prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja.

Mlade osobe

Kako su u posljednje vrijeme, puno teških nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, poseban apel upućujemo roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit.

Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Vidljivost pješaka i biciklista

U noćnim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Zbog svega navedenog, policija će intenzivirati aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost posvetit će se bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.

Komentirajte prvi

New Report

Close