Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj: “Ruske tvrtke s interesom prate stanje u Ini”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. rujan 2018. u 13:52
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Odgovarajući na novinarska pitanja podsjetio je i na značaj ruskog izvoza plina u Hrvatsku.

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov ocijenio u četvrtak je kako je situacija u Agrokoru normalna te poručio kako ruske tvrtke s interesom prate stanje u Ini, ali da o strateškom partneru u toj kompaniji moraju odlučiti Mađarska i Hrvatska.

"Situacija u Agrokoru meni se čini sada normalnom, postoje trendovi koji ukazuju na poboljšanje situacije," rekao je Azimov novinarima u Splitu gdje sudjeluje u radu drugog Međunarodnog energetsko-bankarskom foruma "Europska unija – Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive".

Po njegovim riječima, očekuje se, krajem godine, odluka hrvatskog suda o pravomoćnosti nagodbe. 

Inače, vjerovnici Agrokora su početkom srpnja prihvatili nagodbu, a 6. srpnja je Trgovački sud u Zagrebu objavio rješenje o potvrdi nagodbe. Na to je stiglo 90-ak žalbi, o kojima odlučuje Visoki trgovački sud. Rješenje o pravomoćnosti nagodbe očekuje se krajem godine. 

"U slučaju pozitivne odluke, Sberbank i VTB banka bit će u mogućnosti početi rad u vezi restrukturiranja kompanije i poboljšanja rada u Agrokoru. Mi smo optimistični i Sberbank priprema snažan tim za rad u Agrokoru", istaknuo je Azimov.

Siguran je da Sberbank ima sve mogućnosti od Agrokora napraviti "učinkovitiju i konkurentniju tvrtku".

Na upit jesu li ruske tvrtke zainteresirane angažirati se kao strateški partner Ine, Azimov je odgovorio kako o strateškom partneru u Ini moraju odlučiti Mađarska i Hrvatska.

"Što se tiče Ine, ruske tvrtke s interesom gledaju na tu tvrtku, ali puno stvari ne ovisi od nas, jer Mađarska i Hrvatska moraju odlučiti tko bi trebao biti strateški partner Ine. Ako takva prilika bude ponuđena Rusiji, mi ćemo je razmotriti," rekao je Azimov.

Odgovarajući na novinarska pitanja podsjetio je i na značaj ruskog izvoza plina u Hrvatsku. 

Dodao je kako je njegov cilj dovesti trgovinsku razmjenu između Hrvatske i Rusije "do razine dvije milijarde dolara" godišnje.

Azimov je najavio da će se krajem listopada održati sjednica međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. "Mi imamo velika očekivanja od te sjednice", rekao je.

Komentari (4)
Pogledajte sve

INU mađari zatvaraju.

Prema najnovijim informacijama u tijeku su masovna otpuštanja u INI.

Novi direktor (onaj kaj se s Plernkijem razgovarao) naredio je otpuštanje 10% ljudi.

Zatvara se rafinerija u Sisku, rafinerija u Zagrebu, proplin u Zagrebu.

U dogovoru s Bandićem zemljišta na Radničkoj cesti idu na prodaju, a radnici na cestu.

Očito da zagrepčani neće više imati industrijsku zonu na Radničkoj, ali će zato imati Kumove poljane.

Izdajnik do izdajnika, mafijaš do mafijaša, “hrvatski”vlastodržci danas.

Sada, nakon agrokora, svakako ovo ( INU )isto treba prodati rusiji, zatim uljanik i obalu pule, pa onda adris, pa elektroprivredu i ceste i sume.

LOL

Dakle ostaje “sistemski rizik” od Agrokora, jer će on biti u više od 50 % u rukama jednog vlasnika, a ovaj put su to Rusi, naravno ako Vts potvrdi nagodbu.
Bravo Vlada ili ti Borg.

New Report

Close