Veleposlanici šest zapadnih zemalja u posjeti Styria Media Grupi u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2019. u 16:13
FOTO: Igor Kralj/Pixsell

U posjet Styria Media Grupi u Hrvatskoj jučer su stigli veleposlanici šest zapadnih zemalja, Irske, Izraela, SAD-a, Švicarske, Austrije i Finske, kako bi se upoznali s najvećom medijskom kući u zemlji i regiji.

U zgradama Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista te 24 sata dočekali su ih glavni urednici tih medija, članovi uprave i glavni predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj te su im pobliže objasnili kako Styria posluje, koji su joj prioriteti i koje su posebnosti svakog od medija. Medijske slobode, stanje industrije i tržišta, ukusi publike, ali i konkretni problemi novinara, pitanja su koja su najviše zanimala veleposlanike.
Boris Trupčević, direktor Styrije za Hrvatsku, gostima je predstavio poslovanje medijske kuće u Hrvatskoj od prve akvizicije na tržištu, kupnje Večernjeg lista 2001. godine. Ono se zatim dobrano proširilo četiri godine kasnije pokretanjem inovativnog dnevnika 24 sata koji je promijenio domaće medijsko tržište, a 2008. je kupljen i najsnažniji business medij, Poslovni dnevnik.
– Oduvijek nam je bio cilj podržavati demokraciju i raditi na uspostavljanju povjerenja u društvu – opisao je Trupčević koji je zatim ponosno mogao dodati da je tijekom posljednjih godina Styria ne samo pretekla konkurenciju u tržišnoj utakmici, nego joj je poslovanje po mnogim pokazateljima i duplo bolje od prvih konkurenata.
– Naš doseg, koju god metodologiju izračuna koristimo, broji preko polovice hrvatskog stanovništva – opisao je veleposlanicima Trupčević. Švicarsku veleposlanicu Emiliju Georgiev Regamey zanimala je pozicija Styrije vezana za prosvjed novinara prošle subote.
– Podržavamo naše novinare i s njima, kao izdavači, dijelimo mnoge probleme. Predvodimo udruženje izdavača i pokušavamo u suradnji s Vladom riješiti probleme i novinara i cijele industrije – odgovorio je Trupčević. Veleposlanika Sjedinjenih Država Williama Roberta Kohorsta pak je šokiralo kad je čuo da su neki mediji tužili svoje novinare u hrvatskim medijima. Također je dodao da mu se čini da je veliki problem novinarstva senzacionalizam.
– U SAD-u pak mi imamo polarizirajuće medije koji često daju mišljenje predstavljeno kao činjenicu – dodao je američki veleposlanik, pokazujući da i najdemokratskije zemlje imaju svoje probleme.
Austrijski je veleposlanik Andreas Wiedenhoff rekao je da u novinarstvu nema automatizama u pogledu medijskih sloboda te se za njih treba kontinuirano boriti, no da u Hrvatskoj postoji šarolikost mišljenja u medijima.
Među gostima su bili još i veleposlanici Irske Olive Hempenstall, Finske Risto Piipponen te Izraela Ilan Mor. 
Glavni urednici 24 sata Goran Gavranović, Večernjeg lista Dražen Klarić i Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević dali su im prigodne poklone i pozvali ih na daljnju suradnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close