Više od 100 američkih tvrtki u Hrvatskoj ulažu oko 820 milijuna dolara

Autor: Domagoj Puljizović , 23. lipanj 2024. u 08:06
Ratifikacija Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja bila je i ostala prioritet, ističe veleposlanica SAD-a Nathalie Rayes/Igor Šoban/PIXSELL

Hrvatska i SAD usklađeni oko vanjskopolitičkih projekata i ciljeva.

Da američke tvrtke prepoznaju ogroman potencijal hrvatske gospodarske scene potvrđuje činjenica da više od 100 američkih tvrtki na našem tlu ulaže približno 820 milijuna dolara, kazala je Nathalie Rayes, veleposlanica SAD-a na poslovnom ručku u zagrebačkom Sheratonu u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham).

“Ta ulaganja su više od financijskih transakcija. Oni predstavljaju zajedničku predanost rastu, inovacijama i zajedničkom prosperitetu”, naznačila je Rayes. Istaknula je da veza između Sjedinjenih Država i Hrvatske jača nego ikad.

“Dostignuća Hrvatske, uključujući članstvo u NATO-u, ulazak u Europsku uniju i eurozonu te u Schengenski prostor, a uskoro u OECD, služe kao svjetionik nade i uzor za regiju”, kazala je.

Bolja povezanost
Podsjetila je da je proteklih godina Hrvatska ušla u američki Visa Waiver Program i Global Entry Program čime je putovanje između zemalja postalo lakše. “Naši novi ugovori o međusobnoj pravnoj pomoći i izručenju sada su u punoj snazi ​​i doprinose transatlantskim sigurnosnim ciljevima”, naglasila je veleposlanica. Ustvrdila je kako su Hrvatska i SAD usklađeni oko svih važnijih vanjskopolitičkih i razvojnih projekata i ciljeva.

“To uključuje više od 700 tisuća američkih turista koji su samo prošle godine istraživali zadivljujuće krajolike Hrvatske, što je povećanje od 33% u odnosu na 2022., ali i prekogranična ulaganja vrijedna desetke milijuna eura, stvaranje tisuća radnih mjesta u RH te revolucionarni napredak u održivoj energiji kroz suradnje”, rekla je Rayes.

Zajednički prioritet
Hrvatsko proširenje Krk LNG terminala i brodskih kapaciteta nisu samo infrastrukturni projekti, već “simboli otpornosti i napretka koji potiču regionalni gospodarski rast i sigurnost u regiji te odražavaju nepokolebljivu odlučnost Hrvatske da se izravno uhvati u koštac s izazovima i postigne izniman uspjeh”, naglasila je.

Ratifikacija Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja bila je i ostala prioritet američkog veleposlanstva, podsjetila je Rayes. “Ovaj ugovor ključan je za podršku održivosti poslovanja i profitabilnosti obje naše zemlje.

Uspostava mehanizma ‘screening’ ulaganja, racionalizacija sustava izdavanja dozvola, poboljšanje učinkovitosti pravosuđa i reforma zemljišnog krajolika poslat će snažnu poruku svijetu, posebice američkim tvrtkama i poduzetnicima da je Hrvatska doista otvorena za poslovanje”, poručila je Rayes.

Komentirajte prvi

New Report

Close