Počeo je ‘hrvatski skijaški tjedan’: Većina zimskih turista na skijanje – više puta

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2024. u 10:02
foot: pixabay

Istraživanje je provedeno na uzorku od 400 ispitanika starijih od 16 godina, a od onih koji planiraju zimovanje, 53% ih namjerava i više puta tijekom zimske sezone.

Dvije trećine hrvatskih građana (69%) planira ove zime putovanja na odmore, najviše u inozemstvo i na skijanje, te tako provesti prosječno tjedan dana i pritom potrošiti više nego lani, pokazalo je istraživanje portala MojPosao u povodu “hrvatskog skijaškog tjedna”.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 400 ispitanika starijih od 16 godina, a od onih koji planiraju zimovanje, 53% ih namjerava i više puta tijekom zimske sezone.

“Zimski odmori kraće traje nego ljetni godišnji odmori, ali više koštaju”, napominju istraživači, potvrđujući to i podacima iz istraživanja da 43% ispitanih smatra da će na zimovanje potrošiti više nego na ljetovanje, a 29% planira potrošiti jednako kao i tijekom ljetovanja.

Njih 28% na zimovanje planira potrošiti manje nego na ljetovanje, i to prvenstveno oni koji idu na kraća putovanja i češće putuju unutar RH. Većina anketiranih koji će putovati u zimskim mjesecima ili njih 83% reklo je da ide na zimovanje, a manji dio ili njih 17% planira putovanje koje nije vezano uz zimske radosti nego za odlaske u toplije krajeve. Najčešće trajanje planiranog zimskog odmora je tjedan dana (33%), dok će dva do tri dana na tim putovanjima boraviti njih 27%.

Na zimovanje u RH odlučuje se tek manji broj ispitanih građana (10%), najvjerojatnije, procjenjuju s portala MojPosao, zbog malog broja skijališta. Većina će stoga putovati u Austriju, Italiju, Sloveniju, Francusku te BiH.

Razlika je velika i u potrošnji, pa među onima koji planiraju u inozemstvo na zimovanje svaka peta ispitana osoba rekla je da namjerava potrošiti više od 2000 eura, dok će oni na zimovanju u RH potrošiti manje – svaka druga osoba rekla je da će izdvojiti do 500 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close