‘Večer za sigurne korake’ prikupila 7 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 12. studeni 2014. u 21:59
Prošlogodišnja 'Večer za sigurne korake'

AmCham i Veleposlanstvo SAD-a već 12 godina skupljaju novac za razminiranje.

Više od 7 milijuna kuna za razminiranje Hrvatske prikupljeno je u posljednjih dvanaest godina u okviru projekta "Večer za sigurne korake" koji organiziraju Američka gospodarska komora (AmCham) uz pokroviteljstvo Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Iz godine u godinu politička, diplomatska i poslovna elita na dobrotvornoj gala večeri prikuplja sredstva za razminiranje preostalih minsko sumnjivih površina u Hrvatskoj. Sredstva koja će ove godine biti prikupljena kupnjom ulaznica i pojedinačnim donacijama poduzetnika i diplomata bit će namijenjena razminiranju Karlovačke županije, u kojoj je u 11 općina i gradova još uvijek minski sumnjiv čak 61 četvorni kilometar. Prema procjenama Hrvatskoga centra za razminiranje, u ovoj je županiji više od 3700 zaostalih mina koje ugrožavaju 80% njezinih šuma i 20% poljoprivrednih površina.

U okviru prošlogodišnjega projekta prikupljeno je 380.000 kuna čime je razminirano ukupno 23.113 kvadratnih metara kod naselja Ostrovo u blizini Vinkovaca. Tako je izaslanstvo AmChama nedavno predstavnicima Vukovarske županije uručilo potvrdu o razminiranju ovoga područja čime je Vukovarska županija postala jedno od ratom stradalih područja u kojima su sve poljoprivredne površine napokon očišćene od mina te je stvoren temelj za daljnji gospodarski napredak. Trinaesto izdanje dobrotvorne večere održat će se danas u zagrebačkom hotelu Sheraton, uz generalno sponzorstvo PBZ Carda i zagrebačke podružnice odvjetničke tvrtke Wolf Theiss.

Na ovogodišnjoj će gala večeri oko 300 gostiju ponovno uživati u kulinarskim specijalitetima kao i obradama popularnih hitova suvremene i klasične glazbe u izvedbi Zagrebačkog filharmonijskog orkestra. Iz AmChama, koji okuplja brojne tvrtke iz Hrvatske i inozemstva, poručuju kako se javna sredstva za razminiranje iz godine u godinu sve više smanjuju te pozivaju poslovnu zajednicu na društveno odgovorno djelovanje i uključivanje u projekt za čišćenje Hrvatske od mina. Donacije u bilo kojem iznosu se mogu uplatiti na žiro račun Američke komore, IBAN: HR8723300031100367301. 

Komentirajte prvi

New Report

Close