Već ušteđeno 6,4 milijuna kWh energije

Autor: Suzana Varošanec , 02. svibanj 2022. u 22:00
Foto: FRANJO LEPAN/PIXSELL

Instalacija fotonaponskih panela na obiteljskim i stambenim zgradama uzima sve više maha.

U sklopu razvoja građanske energetike s ciljem pokrivanja vlastitih potreba građana za električnom energijom iz solarnih elektrana na krovovima i fasadama obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, kontinuirana mogućnost nudit će se kroz natječaje s EU sufinanciranjem te druge moguće izvore poput Socijalnog fonda za klimatsku politiku.

Postupak za montažu
Trenutačno se provode analize gdje su tehničke prepreke boomu ovih projekata, a kontrolna točka bit će rezultati poziva Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine objavljenog nakon izbijanja energetske krize za energetsku obnovu višestambenih zgrada u vrijednosti 300 milijuna kuna.

Podnošenje projektnih prijedloga u sustavu eNPOO kreće 17. svibnja pa će se brzo vidjeti raste li udio projekata solara naspram dosad najpopularnijih mjera na vanjskoj ovojnici i stolariji.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, iz Sustava za mjerenje i verifikaciju ušteda energije dosad je upisano ukupno 6.404.386 kWh ušteda energije ostvarenim instalacijom fotonaponskih panela na obiteljskim i višestambenim zgradama: Fond za zaštitu okoliša sufinancirao je 5.756.771 kWh, dok je 647.616 kWh instaliranih panela financirano sredstvima opskrbljivača strujom.

300

milijuna kuna vrijedan poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Sukladno Zakonu o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji opskrbljivači električne energije dužni su preuzimati viškove energije od krajnjih kupaca s vlastitom proizvodnjom ili korisnika postrojenja za samoopskrbu koji zadovoljavaju zakonske uvjete.

Višestambene zgrade ovim zakonom mogu ugraditi postrojenja za samoopskrbu, kao i ustanove i druge energetske zajednice, dok su opskrbljivači obvezni, na zahtjev krajnjih kupaca s vlastitom proizvodnjom kojima isporučuju struju ili korisnika postrojenja za samoopskrbu, u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva sklopiti ugovor o opskrbi koji sadržava odredbe o preuzimanju viškova proizvedene struje iz postrojenja.

No, postojeći kupac dužan je kod operatora distribucijskog sustava provjeriti mogućnost priključenja na mrežu i omogućiti opremanje obračunskog mjernog mjesta o trošku kupca u skladu s tehničkim uvjetima. U roku od 15 dana operator je dužan provjeriti tu mogućnost i o tome obavijestiti kupca iz kategorije kućanstva.

Ima prepreka
Ovlašteni projektant izrađuje glavni projekt na temelju kojeg se može početi s izgradnjom sunčane elektrane.

Nakon izgradnje proizvodnog postrojenja krajnji kupac je dužan podnijeti zahtjev operatoru distribucijskog sustava za promjenu statusa korisnika mreže 15 dana prije puštanja postrojenja u pogon te priložiti potrebnu dokumentaciju, a operator je dužan postojećem kupcu dostaviti potvrdu o početku korištenja mreže, odnosno promjeni statusa, isto u roku od 15 dana od primitka zahtjeva.

Za ovu proceduru navodno prepreke postoje i zbog razlika u tumačenju propisa između nadležnih resora i pojedinih operatora, što će trebati otkloniti kako projekti ne bi propali. 

Komentirajte prvi

New Report

Close