Već u siječnju 4600 novih dozvola za strane radnike

Autor: Marija Brnić , 07. veljača 2020. u 09:16
Radnik sa Šri Lanke u tvornici cipela Ivančica/BRANKO TEŽAK/PIXSELL

Podaci MUP-a pokazuju još intenzivniji rast potražnje za stranima radnicima u odnosu na ranije godine.

Vlada je upravo pustila u saborsku proceduru zakon o strancima kojim planira ukinuti godišnje kvote za zapošljavanje radnika iz tzv. trećih zemalja, odnosno za nedeficitarna zanimanja uvesti postupak obveznog snimanja "domaćeg terena" preko HZZ-a.

Taj novi, dugo priželjkivan režim trebao bi zaživjeti s početkom iduće godine, a da je zbog kroničnog nedostatka radnika potreban potvrđuju i prvi podaci ovogodišnjeg korištenja kvote.  Siječanj je u pravilu mjesec s najmanjim potrebama poslodavaca na tržištu rada, no podaci MUP-a pokazuju kako su trendovi rasta potražnje za stranima radnicima iz protekle dvije godine nastavljeni s još većim intenzitetom, posebno u nekim sektorima.

Podbačaj u brodogradnji
Od ukupno predviđenih 78 i pol tisuća radnih dozvola za 2020. već je u siječnju u postupku izdavanja bilo 4600. Godinu ranije u istom je mjesecu u MUP-u izdavanje obavljano za 2 i pol tisuće, a toliko ih je bilo i u siječnju 2017. Najviše zahtjeva obrađivano je za građevinski sektor, više od 3 tisuće, a usporedbe radi u siječnju 2019. u postupku je bilo manje od 1800 dozvola.

  Uz građevinu i u sektoru turizma već je startala velika potražnja za radnim dozvolama. U postupku je, naime, njih ukupno 700, što je s obzirom na sezonalnost, ali i brojke unatrag godinu dana, značajan skok. Lani je u siječnju, naime, MUP obrađivao 164 zahtjeva za zapošljavanje u turizmu. Najviše je zahtjeva stiglo za pomoćne radnike, na koje se odnosi dvije trećine traženih dozvola.

Za građevinarski i turistički sektor je, inače, na razini godine predviđen je i najveći broj dozvola, po više od 30 tisuća.  Povećani su u odnosu na ranije godine i zahtjevi od poslodavaca iz prerađivačke industrije, koji su lani u siječnju tražili 19, a ove godine 121 dozvolu. I poslodavci iz metalne industrije povećali su potražnju – s lanjskih 89 na 230. S druge strane, slabiji je interes u odnosu na ranije godine iz brodogradnje, što s obzirom na događanja s Uljanikom nije neočekivano. U postupku je bilo 57 dozvola, upola manje nego prije godinu dana.

Tko su iznimke?
Poslodavci su negodovali tijekom pripreme zakona zbog dugog roka za testiranje tržišta i izdavanja dozvola, koji će ipak trajati do 45 dana, no za deficitarna zanimanja postupak će biti ekspresan. Popis tih zanimanja, pak, Upravo vijeće HZZ-a utvrdit će početkom 2021., osam dana nakon što zakon stupi na snagu. Prema najavama, u toj grupi trebali bi biti turizam i poljoprivreda. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nakon Kujundžića ,, koji se bavio građevinskim biznisom u pozadini, a sigurno ih ima u HDZ -u još puno, koji imaju građevinske tvrtke…jasno mi je .. DA LI GRAĐEVINARI PLAĆAJU P D V ?..ILI JOŠ UVIJEK imaju prijenos porezne obveze..?…Jeste li svjesni, koji novac ovdje gubi država ..**?

80 000 radnih dozvola za strance godišnje? To znači da će za manje od 10g u potpunosti promijeniti strukturu stanovništva. Ne vjerujem da su potrebe gospodarstva baš tolike. Ovdje se radi o nečem drugom. Hrvatska je postala čistilište za ulazak u EU iz trećih zemalja. Ili nepopularni “hot spot ” na Hrvatskom.

New Report

Close