Već prevareni stanari više ne vjeruju pustim obećanjima

Autor: Agencija VLM , 15. svibanj 2013. u 11:30
Thinkstock

Gradnja POS-ovih stanova kasni mjesecima, gradonačelnik G. Habuš jučer nije uvjerio kupce da ima rješenje za njihove probleme.

Iako su varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi, Vladimir Kukec, jučer novinarima prezentirali rješenje za problem financiranja POS-ovih stanova u Ulici Vilka Novaka, čija izgradnja kasni mjesecima, ogorčeni i kupci su skeptični i kažu da više ne vjeruju nikakvim obećanjima.

Pusta obećanja

– Tražili smo od Grada i Gradskih stanova da nam daju pismene garancije od Agencije za promet nekretninama da će ona zaista plasirati novac iz rezervnog fonda za nastavak izgradnje, kao i što su točno od Agencije tražili. Kako je pismeni odgovor izostao sve je po tko zna koji put ostalo na pustim obećanjima – kazao je predstavnik udruge stanara POS Varaždin, Tomica Drvar-Trtinjak.

Kako je jučer kazao gradonačelnik Habuš, s APN-om je dogovoreno korištenje sredstava iz rezervnog fonda za nastavak izgradnje triju zgrada u POS naselju Vilka Novaka. Od toga bi prva trebala biti dovršena za četiri mjeseca, a druge dvije krajem godine. Radovi bi, prema najavi, trebali biti nastavljeni za dva tjedna.

– O tome su obaviješteni i izvođači radova i kooperanti, s tim da će najprije trebati sanirati oštećenja koja su nastala zbog stajanja radova – kazao je Habuš, koji vjeruje da će Grad uspjeti dobiti oko 25 milijuna kuna iz rezervnog fonda APN-a.

Taj bi novac APN, uvjetno rečeno, trebao posuditi Javnoj ustanovi Gradski stanovi, a ona će ga vratiti državi kada se stanovi prodaju. U Gradu su s tim rješenjem jako zadovoljni, no kupci su nepovjerljivi.

– Prema našim informacijama, APN nije još dao odobrenje za korištenje tih sredstava, već je poslao zahtjev na korekciju – kazao je Drvar-Trtinjak.

Da su manje korekcije u zahtjevu rađene, potvrdio je i ravnatelj JUGS-a Vladimir Kukec, no kazao je kako se radilo samo o dinamici isplate sredstava, koja će biti isplaćivana sukcesivno dinamici izgradnje, a prioritet je plaćanje duga od 12 milijuna kuna izvođačima. Hoće li, pak, sredstva sjesti direktno na račun Gradskih stanova ili će izvođače plaćati APN također još nije razjašnjeno i otvorene su obje mogućnosti. Što je konkretno na tom planu dogovoreno, pokušali smo saznati i u APN-u i Ministarstvu graditeljstva, koje je sudjelovalo u pregovorima, no do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

'Ne planiramo stati'

Stanari okupljeni u udrugu stanara za nadolazeću subotu najavljuju i prosvjed.

– Ne planiramo stati s našim akcijama do kada se stvari potpuno ne raščiste – kazao je Drvar-Trtinjak dodavši da Udruga priprema službeni dopis sa svojim zahtjevima te da ukoliko neće biti zadovoljni odgovorom, pokrenut će tužbu.

Stanari traže hitno rješenje stambenog pitanja za kupce koji više ne mogu trpjeti financijske izdatke za podstanarski stan i kredit, kao i već spomenute pismene garancije rokova useljenja i nastavka izgradnje. O tim pitanjima razgovarat će u petak na sastanku u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Habušem, a trebao bi biti prisutan i Kukec.

Osim toga, stanari i dalje traže popis kupaca stanara POS stanova u naselju Vilka Novaka, koji je tražio i Večernji list, no Gradski stanovi ne žele objaviti taj popis jer tvrde da bi time prekršili prava kupaca koji ne žele da se njihova imena javno objave.

Večernji list je na takvo obrazloženje uložio žalbu Agenciji za zaštitu osobnih podataka, s obzirom na to da se radi o javnim sredstvima, koja su dobivena temeljem javnog natječaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close