‘Važu’ model posebne kreditne linije za dovršetak gradnji

Autor: Marija Brnić , 03. lipanj 2019. u 22:00
Potrebno je barem 120 mil. eura/G. Stanzl/PIXSELL

Naručitelji 3. maja pokazali interes za nastavkom suradnje, ne očekuju se prigovori iz Europske komisije.

Na riječkom trgovačkom sudu sutra će po svemu sudeći biti otvoren stečajni postupak nad 3. majem, budući da razlozi zbog kojih se proteklih mjeseci posezalo za odgađanjem više ne postoje.

No, pojavila se najava da Vlada ima u planu paralelno sa stečajnim postupkom voditi i financirati postupak dovršetka četiriju gradnji u 3. maju.  Ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdio je da u slučaju riječkog brodogradilišta naručitelji nedovršenih brodova, za razliku od Uljanika, iskazuju interes za dovršetak, pa i da sami uđu u financiranje, ali Horvat kaže i da postoji mogućnost "da se uđe u kreditne aranžmane gdje bi banke plaćale fakture i račune koje bi isključivo odobrila uprava 3. maja kako bi se završila barem tri od ova četiri broda".

  Iz vladinih krugova čuje se kako ta opcija još nije detaljno razrađena, no za gradnje za koje postoji interes potrebno je oko 120 milijuna eura. Posebnom kreditnom linijom za koju bi odluku trebala donijeti Vlada, pratilo bi se aktivnosti na gradnji uz stroži nadzor namjenskog korištenja novca, koji će se povlačiti po potrebi i uz nadzor državne tvrtke Hrvatska brodogradnja Jadranbrod.

Procjena je da je za dovršetak brodova za koje su kupci zainteresirani potrebno između dvije i dvije i pol godine, a budući da se ne radi o davanju izravnih potpora, nego o financiranju završetka brodova čime će se ublažiti štetu koju je državni proračun pretrpio naplatom po izdanim jamstvima, ne očekuje se da bi iz Europske komisije trebalo biti prigovora. 

Angažman Banskih dvora po pitanju financiranja ovih gradnji potrebno je utvrditi i zbog činjenice da je država u toj tvrtki najvažniji vjerovnik, a s druge strane, realizacijom tog financiranja dobilo bi se vremena i prostora za traženje potencijalnog strateškog partnera za riječki škver. 

Komentirajte prvi

New Report

Close