Važna obavijest za umirovljenike: Evo kad stiže mirovina za svibanj

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2022. u 12:27
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Mirovine se usklađuju dvaput godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja.

Mirovine za svibanj bit će isplaćene u srijedu 8. lipnja 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavili su danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Podsjetimo, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) zatražili su u travnju od Vlade da zbog porasta inflacije i cijena hrane umirovljenicima, koji su zakinuti mirovinskom reformom, poveća mirovine za deset posto, te da promijeni model usklađivanja mirovina. Rast inflacije i cijena hrane dodatni su udar na nizak standard umirovljenika.

Prosječna neto mirovina u Hrvatskoj za travanj 2022. godine iznosila 3000 kuna. Točnije, kako navodi HZMO, prosječna mirovina, bez onih koje isplaćujemo u inozemstvo, iznosi 2.964 kune i 93 lipe. Statistika je jedno, a realnost drugo jer prema podacima većina županija, njih 17, bilježi mirovine ispod hrvatskog prosjeka, piše portal Mirovina.hr.

Mirovine se usklađuju dvaput godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja. Nedavno su iz HZMO-a naveli da kretanja potrošačkih cijena i rasta plaća nagovješćuju obilnije povećanje, odnosno usklađivanje mirovina. No te će informacije biti poznate u srpnju kad DZS objavi podatke o prosječnoj plaći i potrošačkim cijenama. Formula za usklađivanje je 70 i 30 ovisno o tome koji je indeks povoljniji.

Trenutno je s jedne strane naglašena inflacija, a s druge strane rast plaće.

‘Sad je još preuranjeno govoriti, to bi prema prvim procjenama bilo oko 5 posto što bi značilo na prosječnu isplaćenu mirovinu prosječno povećanje oko 164 kune, ako bude 4 posto bit će 130, ako bude šest posto onda bi to bilo 197 kuna’, rekao je nedavno u HRT-ovoj emisiji Ivo Bulaja, zamjenik ravnatelja HZMO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close