Vaučere prihvatilo 27% klijenata, velik dio iskoristio ih na Jadranu

Autor: Marija Crnjak , 31. kolovoz 2020. u 04:33
Oni koji tek kreću na ekskurzije mogu ih odgoditi za iduću godinu/PIXSELL

Ni u slučaju propasti agencije police osiguranja koje jamče povrat ne obuhvaćaju ovakve okolnosti u kojima su otkazana baš sva putovanja.

Iako je bilo u planu da se većina školskih putovanja s ovog proljeća zbog korone prebaci na rujan, zbog epidemiološke situacije većina tih putovanja ili će pričekati iduće proljeće ili će se otkazati, u zamjenu za novac ili vaučer.
Takav je plan, iako još treba vidjeti hoće li se išta promijeniti u zakonu koji je propisao izdavanje vaučera umjesto povrata novca, zbog čega je s ciljem zaštite potrošača Europska komisija (EK) pokrenula postupak protiv Hrvatske.

Tek će manji dio biti vraćen
Od Tomislava Faina, predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija doznajemo da će se dio putovanja čak i održati.
“Oko 20 posto putovanja učenika osnovnih i srednjih škola se upravo održava ili će se održati, to su sve putovanja unutar Hrvatske. Jednak je postotak onih koji sad kreću u 8. osnovne ili 4. razred srednje škole, i oni svoja maturalna putovanja mogu odgoditi za iduću godinu. Proljetni praznici su najbolji termin.
Oni koji će sigurno otkazati ili su već otkazali putovanja su ili škola u prirodi koja se ne može odgađati, ili putovanja bivših osmih razreda i maturanata koji idu dalje sa školovanjem. Prema zakonu, oni imaju ili pravo na povrat novca u roku od 180 dana od prestanka posebnih okolnosti, ali i na vaučere koje mogu iskoristiti za neko drugo putovanje”, otkriva Fain.

20

posto putovanja učenika osnovnih i srednjih škola upravo se održava ili će se održati, sva unutar Hrvatske

Razgovori na temu vaučera vode se vrlo aktivno na relaciji EK, Ministarstvo turizma i UHPA, potvrdili su nam iz kabineta ministrice Nikoline Brnjac, te se nadaju da će konačno riješiti stvar.
Naši izvori tvrde da je teško očekivati da se ova regulacija mijenja, a ona ne bi koristila ni putnicima među kojima bi tek manjina zaista mogla dobiti povrat, jer novca naprosto nema. Čak ni u slučaju propasti agencije, police osiguranja koje jamče povrat ne obuhvaćaju ovakve dramatične okolnosti u kojima su otkazana baš sva putovanja. Fain podsjeća na okolnosti koje su dovele do ideje uvođenja vaučera.
“Uplaćeni novac ne drže agencije na svojim računima, već je on odavno bio uplaćen našim stranim partnerima s kojima se organiziraju putovanja, od hotela nadalje, a oni nam ga naprosto ne vraćaju.
Stoga UHPA preko Ministarstva turizma traži da se EK pobrine da nama partneri vrate uplaćeni novac, kako bismo ga mi mogli vratiti našim kupcima”, otkriva Fain. Iz UHPA-e doznajemo da se na uzimanje vaučera dosad odlučilo već oko 27 posto klijenata agencija u Hrvatskoj, dok ostalih oko 73 čeka povrat novca.
Najveći dio korisnika vaučere je već iskoristio ovog ljeta na Jadranu. Neke agencije uvele su i treći model, a to je povrat novca umanjen za naknadu na temelju sklopljenih ugovora o putovanju.

Rijetke imale sreću
Ima i onih agencija koje su imale sreću i nisu unaprijed platile usluge partnerima, tako da su imale novac za vratiti putnicima.
Kako bilo, a UHPA je na to podsjetila i u priopćenju u petak, agencije nisu osjetile ovogodišnje turističke rezultate, jer se promet odvijao uglavnom mimo njih pa one i dalje bilježe u prosjeku manji promet za više od 80 posto nego lani.
“Dio agencija svoju ponudu i proizvode ne veže nužno uz turističku sezonu u Hrvatskoj jer u svojem portfoliu usluga imaju specifična putovanja i proizvode za određene tržišne niše kao što su, primjerice, kongresni turizam i školska putovanja, čija realizacija nije usmjerena na ljetne mjesece.
Također, agencije koje se bave organizacijom putovanja hrvatskih gostiju u inozemstvo ili stranih gostiju po Hrvatskoj ove godine nisu bile u mogućnosti realizirati ugovorena putovanja uslijed zatvaranja granica i zabrane putovanja”, pojašnjavaju u Udruzi.
Pad prihoda u posljednja dva mjeseca tako je i veći od 80 posto, zbog čega iz Udruge apeliraju prema Vladi RH da se potpore za očuvanje radnih mjesta agencijama produže i za naredni period.

Komentirajte prvi

New Report

Close