Varteks preko Patafte ušao u Čateks

Autor: Božica Babić , 04. svibanj 2014. u 22:00
Poduzetnik Davor Patafta bio je većinski vlasnik tvrtke VIS PROI/Jurica Galoić/PIXSELL

Preko VIS-a su ušli u suvlasništvo Čateksa, koji proizvodi specijalne tkanine, što im osigurava bolje uvjete za tržišno pozicioniranje.

Varteks je postao vlasnik 50-postotnog udjela u tvrtki VIS PROI, objavili su iz varaždinske tekstilne tvrtke u petak na Zagrebačkoj burzi.

Iz kratkog priopćenja iščitava se tek kako je Varteks polovicu tvrtke, čiji je većinski vlasnik bio poduzetnik Davor Patafta, stekao "sklapanjem ugovora o prijenosu udjela" te da je time zapravo postao suvlasnik i 33,7 posto dionica Čateksa koje u svom portfelju drži VIS PROI. Kako je trgovanje provedeno, odnosno koliko je Varteks investirao u tu transakciju, ostalo je nepoznato. Taj detalj nije sadržan u obavijesti, a Uprava Varteksa ostala je nedostupna za komentar.Varteksu, naravno, neizravno se to otkriva kroz priopćenje, u fokusu nije VIS PROI koji je u 2012. imao prihod od 120 tisuća kuna i dva zaposlenika (za 2013. nema podataka), već Čateks, budući da je to jedina tvrtka na europskom tržištu koja se bavi proizvodnjom specijalnih tkanina i tehničkih materijala, primarno namijenjenih za izradu vojnih i policijskih odora.

S Čateksom, stoji također u dopisu Burzi, kontinuirano surađuju, pa se transakcija izvrsno uklapa u smjernice o restrukturiranju i pozicioniranju Varteksa kao ključnog čimbenika u budućim poslovima s velikim poduzetnicima i državnim institucijama u zemlji i inozemstvu. Ovim potezom, navode dalje, "kreiraju vertikalu koja uključuje razvoj proizvoda, repromaterijal i gotov proizvod", a u konačnici udaraju temelje i za "konsolidaciju hrvatske tekstilne industrije u budućnosti."    Patafta je, podsjećamo, potkraj veljače pretekao Varteks ponudivši na javnoj dražbi višu cijenu za paket dionica Čateksa. Tako je sa 82.973 dionice preuzeo 33,7 posto Čateksa, plativši svaku dionicu po 44 kune.

Između četvrtog i 17. ožujka VIS PROI je tri puta nadopunjavao javnu obavijest o ponudi za preuzimanje ostalih dionica Čateksa. Je li uspio što otkupiti, zasad je ostalo nepoznato. Naime, predsjednica Nadzornog odbora Čateksa Katarina Kupec u petak nije bila voljna komentirati najnoviji rasplet ulaska u suvlasništvo tvrtke upravo zbog činjenice da javna ponuda za preuzimanje dionica koju je Patafta oglasio u ožujku još nije zaključena.   Zaposlenici Čateksa kao mali dioničari drže više od 50 posto dionica tvrtke i time je odluka o budućem većinskom vlasniku zapravo u njihovim rukama. Za 2013. Čateks je ostvario 67 milijuna kuna prihoda, od kojih je čak 43,5 milijuna realizirano kroz izvoz. 

Komentirajte prvi

New Report

Close