Varaždin dobio Medijsko sveučilište

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2013. u 19:30
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Osnivači sveučilišta su u partnerskom odnosu grad Koprivnica te grad Varaždin preko Veleučilišta Varaždin.

 Prigodnom svečanošću danas je i službeno s radom počelo novoosnovano Medijsko sveučilište u Varaždinu s upisanih 80 studenata na dva smjera, poslovna ekonomija i odnosi s javnošću. Osnivači sveučilišta su u partnerskom odnosu grad Koprivnica te grad Varaždin preko Veleučilišta Varaždin.

Danas je povijesni dan za našu regiju jer će formiranje novog Medijskog sveučilišta i njegov daljnji razvoj ujedno značiti i razvoj sjevera Hrvatske. To se ponajprije odnosi na mijenjanje porazne statistike budući da je broj visokoobrazovanih na ovom području ispod hrvatskog prosjeka te nekoliko puta ispod prosjeka Europske unije, rekla je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Koprivnice Vesna Želježnjak te je izrazila uvjerenost da će se Varaždin i Koprivnica razviti u jake sveučilišne centre.

U ovom trenutku na Medijskom sveučilištu u Varaždinu i Koprivnici odvija se nastava u pet studijskih smjerova, tri preddiplomska u Koprivnici, gdje se nastava odvija od listopada prošle godine, te dva diplomska u Varaždinu. Privremeni rektor Medijskog sveučilišta i dekan Veleučilišta Varaždin Marin Milković podsjetio je da se na te dvije obrazovne institucije, sveučilištu i veleučilištu, s današnjim danom, odvija nastava u 11 studijskih programa, te da samo u Varaždinu ima oko 3.000 studenata.

U nastavi sudjeluje stotinjak redovnih profesora te oko 300 vanjskih suradnika. Milković je ujedno najavio otvaranje novih programa na Medijskom sveučilištu poput studija agronomije, prehrambene bio-tehnologije te studija ambalaže. Jedna od sljedećih etapa u razvoju visokog obrazovanja na sjeveru Hrvatske je integracija Veleučilišta i novoosnovanog Medijskog sveučilišta koje bi tako objedinilo studiranje na postojećih 11 studija. Zajedno s integracijom pokrenut će se i projekt izgradnje novog sveučilišnog kampusa. Projekt je to vrijedan oko 60 milijuna kuna od čega bi se veći dio trebao financirati sredstvima iz fondova Europske unije.

Prema najavama gradonačelnika Gorana Habuša Varaždin bi u budućnosti trebao postati studentski grad sa 12 do 15 tisuća studenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close