Vanđelić: Obnova nakon potresa ide presporo, zakon treba unaprijediti

Autor: Suzana Lepan Štefančić/VL , 06. lipanj 2021. u 22:00
Ravnatelj Fonda za obnovu/SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

Ravnatelj Fonda za obnovu kaže da se ovaj tjedan ruše tri kuće na području Markuševca.

Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu, izjavio je jučer da obnova nakon potresa teče presporo te da, kako je krenulo, ne vjeruje da će se ubrzati. Gostujući na N1, rekao je kako ovoga tjedna kreće rušenje triju kuća po zahtjevima za obnovu.

“Da bi bageri došli na ulice, po Zakonu o obnovi građani predaju zahtjeve ministarstvu. Ministarstvo ima 11.100 zahtjeva, od tih zahtjeva 18 odluka je došlo u Fond, a ukupno 155 akata iz ministarstva.

Razlika između 155 i 18 su zapravo dokumentacija koju mi pribavljamo u upravnom postupku za ministarstvo, znači bruto površine zgrada, ocjena konstrukcije i slično”, pojasnio je on.

“U petak smo potpisali tri odluke o izboru izvođača i idući tjedan bi trebalo početi uklanjanje tri obiteljske kuće na području Markuševca. Sada samo tri, ali 20 je navodno u pripremi”, dodao je. Za Večernji list ravnatelj Vanđelić ponovio je stav da obnova teče presporo.

“Da, točno. Zadnja tri tjedna dobivamo dvije odluke tjedno. Na 19.000 zgrada dvije odluke, nije baš brzo. Treba ubrzati obradu zahtjeva građana, a Zakon o obnovi ja bih predložio da se unaprijedi u nekim segmentima.

Dakle, obrada zahtjeva mora biti brža, a ne dvije odluke tjedno. Može se to ubrzati, evo mi u Fondu smo pokazali da možemo raditi i dvadesetak nabava dnevno, pa mislim kako bi bilo u redu da oni izbacuju 50-ak odluka tjedno”, kazao nam je Vanđelić.

Komentirajte prvi

New Report

Close