Uzimajući u obzir inflaciju, plaće su porasle 0,5 posto

Autor: Jadranka Dozan , 23. srpanj 2023. u 09:35
Plaće za svibanj u prosjeku su bile za jedan posto nominalno veće nego mjesec ranije/S. Strukić/PIXSELL

Prosječna isplaćena neto plaća iznosila je 1133 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

Broj ukupno zaposlenih u Hrvatskoj prošli je mjesec u odnosu na svibanj porastao za oko 22 tisuće ili 1,4 posto, na nešto manje od 1,66 milijuna.

Za ovo doba godine rast zaposlenosti sezonski je uobičajen, a u usporedbi s istim mjesecom prošle godine ona je viša za 1,1 posto. Rast na mjesečnoj razini većim je dijelom rezultat zapošljavanja u pravnim osobama, kod kojih je broj zaposlenih u lipnju porastao za oko 12 tisuća, čime je premašio 1,42 milijuna.

Trećina prima prosjek
No, relativno gledano, znatno veći porast predstavlja lipanjsko povećanje broja zaposlenih u obrtu i slobodnim zanimanjima za blizu 11 tisuća, što je u postocima gotovo pet posto više, no to je također povezano sa sezonalnim obilježjima.

Uz najnovije podatke o zaposlenosti, Državni zavod za statistiku jučer je objavio i sliku plaća zaposlenih u pravnim osobama. Ona pokazuje da su prošli mjesec isplaćene plaće, za svibanj, u prosjeku bile za jedan posto nominalno veće nego mjesec ranije, a uzimajući u obzir inflaciju to je 0,5 posto realno više.

U odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je prosječna neto plaća viša za 11, a realno za 2,9 posto. Prosječna isplaćena neto plaća za svibanj je iznosila 1133 eura. Prosječnu plaću, međutim, prima nešto više od trećine ukupno zaposlenih u pravnim osobama. Medijalna plaća pak za svibanj je iznosila 970 eura, što znači da polovica zaposlenih u pravnim osobama još uvijek ima neto plaću manju od tisuću eura.

970

eura iznosila je medijalna plaća u Hrvatskoj u svibnju

Promatrano po djelatnostima, najniža prosječna neto plaća za svibanj isplaćena u proizvodnji odjeće, samo 747 eura (tekstilci se na začelju obično smjenjuju sa zaštitnim djelatnositma), dok je prosječno najviša isplaćena u djelatnosti zračnog prijevoza, s prosjekom od 1962 eura (mjesec prije najviša je bila u energetici).

U godišnjim usporedbama postotnim rastom prosječne neto plaće prednjačila je kategorija administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti, s povećanjem za 16,3 posto. Nešto manje od 16 posto na godišnjoj su razini povećane plaće u građevinarstvu, a više od 15 posto bile su veće nego prije godinu dana prosječno isplaćene plaće u poljoprivredi. No, u tim djelatnostima plaće su niže u odnosu na ukupni prosjek na razini svih pravnih osoba u Hrvatskoj.

Iznad 1000 eura
Tako je sa spomenutim povećanjem u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima dosegnula 906 eura u prosjeku, u građevinarstvu je sa 16-postotnim povećanjem prosjek stigao na 942 eura, a samo u tvrtkama iz kategorije Poljoprivrede, šumarstva i ribarstva godišnji rast plaća za rezultat je imao prelazak granice od tisuću eura (prosječna za svibanj iznosila je 1008 eura).

Uspoređuje li se razdoblje od siječnja do svibnja, prosječna neto plaća iznosila je 1117 eura, što je nominalno više za 11,7 posto, a realno za 1,2 posto nego u prvih pet mjeseci lani, navode u DZS-u. Dakle, stopa rasta nešto je veća nego kad se gledaju samo plaće za svibanj. U istom razdoblju, pak, prosječna bruto plaća iznosila je 1538 eura, što je 13,3 posto nominalno i 2,6 posto realno više nego u prvih pet mjeseci prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close