Uz rijeku Savu gradi se biciklistički autoput dug 121 kilometar

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2019. u 09:47
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Vrijednost projekta je 123 milijuna kuna – 85% financira Europska unija, a 15 posto zajednički plaćaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Biciklom uz Savu – od slovenske granice, pa sve do Lijevog Dubrovčaka. Biciklistička staza duga 121 km, točnije – biciklistički autoput koji prati tok rijeke Save, izgradit će se u sklopu infrastrukturnoga projekta kojemu je cilj promicanje održive urbane mobilnosti, lokalnih ljepota i aktivnoga turizma.

Već se nekoliko godina govori o Greenway projektu, no u međuvremenu se njegovo financiranje iz europskih fondova zaustavilo, pa su voditelji projekta čekali neka bolja vremena. Prema njihovim riječima, kada ovaj projekt zaživi – donijet će mnogo Zagrebačkoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj, piše HRT.

– U svijetu ima oko 60 milijuna cikloturista, a od tih 20ak istražuje nove destinacije. zavrsetkom ovog projekta, ideja je da jedan dio njih završi i na našem području, kazao je ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić.

Izgradnja je podijeljena u 9 faza, a kreće se pilot projektom koji financira fazu broj 5 – od Arena centra do pješačko – biciklističkog mosta. Time će se taj dio povezati s postojećom biciklističkom infrastrukturom u Gradu Zagrebu.

Vrijednost projekta je 123 milijuna kuna – 85% financira Europska unija, a 15 posto zajednički plaćaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Greenway je, po svemu sudeći – veliki zahvat, pa će za njega trebati i mnogo vremena.

– Mislim da će on biti vrlo brzo realiziran, u sljedećih nekoliko godina, recimo 4, 5 godina – da će projekt bit završen na zadovoljstvo građana Zagreba i Zagrebačke županije, dodaje Velić.

I na zadovoljstvo Slovenaca koji će, ako Greenway zaživi, moći uređenom i modernom biciklističkom stazom sve do Zagreba i Ivanić grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close